Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Zakup innego mieszkania niż obecne i kredytowanie ?

[ Edytowane ]

Witam

Powoli przymierzam się do zmiany mieszkania na większe i wygodniejsze a w głowie mam pewne scenariusze. Potrzebuję wsparcia jak to najsensowniej zrobić.(Pierwsze mieszkanie miałem w kredycie hipotecznym ING i spłaciłem w 8 zamiast 10 lat)

Obecnie posiadam mieszkanie o wartości około 260tyś. Celuje w kolejne (większe/wygodniejsze) o wartości 400tyś (może 450 tyś z bólem serca) i nie wiem jak do sprawy podejść ? Nakreśliłem sobie dwa rozwiązania:

1. Kupić mieszkanie za 400 tyś i jednocześnie sprzedawać obecne za 260 tyś. Wtedy chyba musiał bym wziąć kredyt na 400 tyś ? (ponieważ jest ryzyko że nie sprzedam tego za 260 tyś) ? Na wkład 20% mam oszczędności. Jak tylko sprzedał bym stare mieszkanie nadpłacił bym kredyt - pytanie czy mogę np po 6 miesiącach od wzięcia kredytu nadpłacić te 260 tyś? Wtedy do spłaty pozostało by 60 tyś (400-260-80).

2. Sprzedać mieszkanie za 260 tyś i szukać nowego. Zostawić sobie margines np. 3 miesięcy w umowie na wyprowadzkę - kiedy to szukał bym nowego lokum. Tu ryzyko jest że nie znajdę nowego lokum i pozostanie .... mieszkanie z teściową Emotikon: Mrugający

Poradźcie jak to z Waszego doświadczenia lepiej zrobić. Proszę też o odpowiedź pracownika banku na pytanie - jak szybko od wzięcia kredytu mogę nadpłacać ? Kiedyś to było 3 lata.

Dziękuję i pozdrawiam

Odpowiedz
0 Lajków
Perun
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
08-01-2024
Wiadomość 1 z 2 (2 143 wyświetleń)

Re: Zakup innego mieszkania niż obecne i kredytowanie ?

Dziękuję za zainteresowanie naszą propozycją. Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. 

Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i kontakt (na dole strony) -> Skontaktuj się -> Spotkania ze specjalistą ING. Możesz również umówić się na stronie www.ing.pl wybierając kolejno: Kontakt -> Umów spotkanie. 

Z dostępnych opcji polecam wybór spotkania wideo, na którym możesz porozmawiać z dowolnego miejsca, nie tracąc czasu na dojazd. Rozwiązanie to jest bardzo proste – nie trzeba niczego instalować, wystarczy wejść w linka, który prześlemy na mejla. Będziesz mógł zobaczyć naszego specjalistę oraz przygotowane materiały. 

Przed spotkaniem zapraszamy do sprawdzenia maksymalnej możliwej kwoty kredytu na naszej stronie www.ing.pl , w zakładce Kredyty i pożyczki, wybierając Kredyt hipoteczny, a potem Oblicz ratę i zdolność kredytową

**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
KamilW
Moderator
Moderator icon
82
11
19-05-2022
Wiadomość 2 z 2 (2 072 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Xiaomi pay kiedy w końcu?

Ja tam migrowalem na mbank, na ing wyplata przychodzi i zostawiam tyle co na hipoteczny+rachunki i nic wiecej tu nie mam, reszta blikiem idzie na mbank. Nawet z karty zrezygnowalem, ten bank to porazk...

23-03-2025
Re.: Limit wejść Priority Pass (jak rozliczany okres roczny)

Dzień dobry,
wejście do saloniku dla użytkownika Platynowej karty kredytowej Mastercard (4 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD) oraz osób towarzyszących (2 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD z

...

23-03-2025
Re.: Usluga platnosci za parkowanie w Gdyni nie działa

Dzień dobry,
w tej chwili nie wyszukasz i nie opłacisz parkingów w Gdyni. Jeśli chcesz parkować w tym mieście, skorzystaj z tradycyjnego parkomatu. W pozostałych miastach nasza usługa działa prawidłowo

...

23-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy