Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Wysokość kredytu a zdolność kredytowa - stan surowy zamknięty.

Mamy z mężem działkę budowlaną, w momencie zakupu jej wartość wynosiła 75 000. Do działki doprowadziliśmy wodę oraz ogrodziliśmy ją.  
Obecnie kupiliśmy projekt, wprowadziliśmy zmiany adaptacyjne i czekam na pozwolenie na budowę. Według kosztorysu inwestorskiego koszt budowy do stanu deweloperskiego wynosi 295 tys.
Oboje z mężem mamy umowę o pracę na czas nieokreślony. Mąż około 6 lat, ja 2,5 roku. Mamy jedno dziecko Nasze miesięczne dochody z pensji to mąż ok 3600 ja ok 2300. Do stycznia tego roku byłam na urlopie macierzyńskim i  otrzymywałam zasiłek macierzyński z tego tytułu w wysokości 1500 zł.  

Czy mamy wystarczającą zdolność kredytową?

Czy moglibyśmy wziąć kredyt na 200 tys, na stan surowy zamknięty? lub tylko z wykończoną jedną kondygnacją?
Czy działka może być traktowana jako wkład własny w tym przypadku?

Odpowiedz
0 Lajków
emwil
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
12-02-2018
Wiadomość 1 z 4 (5 753 wyświetleń)

Re: Wysokość kredytu a zdolność kredytowa - stan surowy zamknięty.

@emwil Możliwości finansowe wstępnie możemy oszacować podczas rozmowy telefonicznej. Zapraszam do kontaktu z infolinią banku pod numerem 32 357 00 65. Podczas rozmowy będziemy mogli doprecyzować również szczegóły oferty. Infolinia jest czynna w dni robocze od godziny 07:00 do 21:00 oraz w soboty od 08:00 do 16:00.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie :-)
Odpowiedz
0 Lajków
PatrycjaT
Były moderator
Były moderator icon
307
68
29-01-2018
Wiadomość 2 z 4 (5 643 wyświetleń)

liczyłam na odpowiedź tutaj... Jeśli nie na wszystkie, to chociaż na część pytań.

Odpowiedz
0 Lajków
emwil
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
12-02-2018
Wiadomość 3 z 4 (5 521 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Nieruchomość, która będzie budowana musi zostać doprowadzona minimum do stanu deweloperskiego. Jest też możliwość wykończenia tylko jednej kondygnacji. Wszystkie prace, które będą prowadzone muszą zostać opisane w kosztorysie na formularzu banku.

Tak, wartość działki może stanowić wkład własny, pod warunkiem, że nie została nabyta za pośrednictwem kredytu hipotecznego.

W kwestii Twojego dochodu, to oczywiście nie ma żadnego problemu. Dochód uzyskiwany w czasie urlopu macierzyńskiego będzie uwzględniony do wyliczenia zdolności kredytowej. Bierzemy pod uwagę średnią za ostatnie 3 miesiące.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
MartynaC
Były moderator
Były moderator icon
427
94
12-04-2017
Wiadomość 4 z 4 (5 475 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

11-03-2026
Re: Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po

...

11-03-2026
Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Dzień dobry,

Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy

...

11-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy