13-11-2020 21:50
W listopadzie 2018 roku podpisałem umowę kredytu hipotecznego. Kredyt został wypłacony 04.01.2019 roku. Kilka dni temu dostałem e-mail od Avivy z informacją, że ubezpieczenie na Życie Plus z Avivą kończy się z końcem tego roku, ale jeśli nie złożę wypowiedzenia umowa zostanie przedłużona na kolejny roczny okres. W umowie kredytowej mam zapis:
„4.1. Bank, w okresie 3 lat od daty zawarcia umowy, ma prawo do jednorazowego podwyższenia marży, odrębnie dla każdego z niżej określonych przypadków, o:
a)0,4 punktu procentowego w stosunku rocznym, w przypadku nie wykonania przez Kredytobiorcę zobowiązania polegającego na zapewnieniu wpływu na rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy określony w § 4. ust. 7 w wysokości min. 2000 zl miesięcznie.
b)0,4 punktu procentowego w stosunku rocznym w przypadku odstąpienia odi / wypowiedzenia umowy ubezpieczenia spłaty kredytu, w wyniku czego żadna z osób określonych łącznie w niniejszej umowne jako Kredytobiorca nie będzie objęta ochroną ubezpieczeniową w ramach ww. umowy ubezpieczenia. Pod pojęciem umowy ubezpieczenia spłaty kredytu rozumie się umowy, którą Kredytobiorca zawarł z towarzystwem ubezpieczeń za pośrednictwem Banku będącą jednym z warunków uzyskania preferencji cenowych w związku z wybrana ofertą cenową.
Marża zostanie podwyższona od dnia płatności raty kapitałowo-odsetkowej w miesiącu następnym po miesiącu, w' którym zobowiązanie opisane w lit a) lub b) nie zostało dotrzymane i będzie obowiązywać do końca trwania umowy kredytowej.
Kiedy mogę wypowiedzieć umowę ubezpieczenia, aby nie została podwyższona marża jak w punkcie 4.1.b umowy.
14-11-2020 19:56
Umowę możesz wypowiedzieć po upływie 3 lat od jej podpisania. Wtedy nie wzrośnie marża. Umowa zawarta jest na czas nieokreślony więc nie musisz jej przedłużać.
Hej, urządzamy nowy dom w nowoczesnym stylu i szukamy ogrodzenia, które będzie dobrze pasowało. Myślałem o sztachetach stalowych, bo wydają się trwałe i łatwe w utrzymaniu, ale obawiam się, że mogą wy
... 19-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |