Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Wypłata kredytu hipotecznego vs przeniesienie własności i wzmianki w KW

Witam,

kilka miesięcy temu zakupiliśmy dom od dewelopera. Zakup sfinansowaliśmy w pełni z własnych środków.

Jesteśmy zainteresowani kredytem hipotecznym na refinansowanie poniesionych kosztów zakupu domu.

Czy przeszkodą do wypłaty kredytu będą wzmianki które widnieją w dziale II KW:

1. Notarialny akt przeniesienia własności nieruchomości z dewelopera jako osoba fizyczna na jego spółkę, 03/2025. 

2. Notarialny akt przeniesienia własności nieruchomości z spółki dewelopera na nas, 04/2025.

Obecnie zgodnie z aktem notarialnym jesteśmy właścicielami gruntu i nieruchomości jednak wzmianki w KW nadal nie przekształciły się w wpisy.

Po mimo wniosków pisanych do sądu KW o przyspieszenie wpisu nic w tej sprawie się nie dzieje. Sąd jest "zapchany" sprawami i nie wiadomo kiedy wszystko prawidłowo będzie widoczne w KW.

Jak w takim przypadku do umowy kredytowej podchodzi bank ING? Jest szansa na uzyskanie i wypłatę kredytu? Np. w takim przypadku do czasu uwidocznienia wpisów w KW bank może zwiększyć marżę?

Proszę o podpowiedzi, jeden z innych banków potwierdził nam, że do wypłaty konieczne są widoczne wszystkie wpisy w KW dział II bez jakichkolwiek wzmianek.

pozdrawiam

Odpowiedz
0 Lajków
Adamski00
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
04-06-2025
Wiadomość 1 z 2 (269 wyświetleń)

Re: Wypłata kredytu hipotecznego vs przeniesienie własności i wzmianki w KW

Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą kredytu hipotecznego. Na te pytania odpowie Ci nasz specjalista hipoteczny z placówki bankowej. Dla swojej wygody możesz umówić się na spotkanie Wideo z doradcą, przez naszą stronę www.ing.pl/kontakt .

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
471
85
18-01-2021
Wiadomość 2 z 2 (199 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: OKO dziecka

Informacja skarbowa własnie potwierdziła telefonicznie iż nie były to darowizny. Dla bezpieczeństwa wyślę jeszcze zapytanie żeby mieć to na papierze.

12-06-2025

otrzymałam zgodę sądu i mam już z powrotem zablokowane środki. Trochę czasu zajęło z sądem. Zamierzam też zgłosić do rzecznika. W us zgłaszałam darowiznę.

12-06-2025

otrzymałam zgodę sądu i mam już z powrotem zablokowane środki. Trochę czasu zajęło z sądem. Zamierzam też zgłosić do rzecznika. W us zgłaszałam darowiznę.

12-06-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy