Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Wcześniejsze spłata kredytu hipotecznego

Dzień dobry,
W najbliższym czasie mam zamiar dokonać całkowitej spłaty kredytu hipotecznego. W związku z tym zastanawiam się nad następującymi kwestiami:
1. Jeśli po poprzedniej częściowej nadplacie nie wnioskowałam o zmianę zapisu kwoty hipoteki w księdze wieczystej, to czy nie będę mieć z tego powodu żadnych problemów?
2. Kiedy dokładnie wygasa ubezpieczenie, które w trakcie spłacania kredytu było obowiazkowe? Czy dzieje się to w dniu w którym zlecę dyspozycje całkowitej spłaty, czy też później? Bardzo mi zależy, żeby mieszkanie nie ,,wisiało" nieubezpieczone.
3. Czy rzeczywiście po otrzymaniu papierów z banku jedyne, co muszę zrobić to załatwic wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Odpowiedz
0 Lajków
bellatrix_l
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
1
30-01-2022
Wiadomość 1 z 2 (4 392 wyświetleń)

Re: Wcześniejsze spłata kredytu hipotecznego

Odpowiadamy Emotikon: Szczęśliwy

1. Nie ma to znaczenia, po nadpłacie kredytu nie trzeba wnioskować o zmniejszenie wpisu
  2. Ubezpieczenie spłaty kredytu (na życie) wygasa od razu; ubezpieczenie nieruchomości jest ważne do końca miesiąca, w którym została opłacona ostatnia składka
  3. Tak, jedyne co trzeba zrobić to złożyć wniosek o wykreślenie hipoteki - koszt to około 100 zł. Dodatkowo, jeśli ubezpieczenie nieruchomości nie było zawarte za pośrednictwem banku - trzeba poinformować ubezpieczyciela, że cesja może zostać wykreślona

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolinaM
Moderator
Moderator icon
588
125
19-03-2018
Wiadomość 2 z 2 (4 331 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy