Odpowiedz

Wcześniejsza splata

Witam mam kredyt na ponad 200 tyś. Gdybym chciała skrócić okres kredytowania i wpłacić 10 tyś w jaki sposób zmieniła by się ilość rat- tzn byłby splacany od początku gdzie mniejszy kapitał i większe odsetki wtedy spłaca większa ilość rat czy od końca gdzie jest większa część kapitałowa.
Odpowiedz
0 Lajków
Marta125
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
18-06-2019
Wiadomość 1 z 3 (5 215 wyświetleń)

Re: Wcześniejsza splata

W swojej bankowości internetowej, po wybraniu kredytu hipotecznego będziesz mogła go nadpłacić. Wtedy automatycznie zmniejszy się wysokość rat. 
Jeśli zależy Ci na tym aby skrócić okres spłaty, powinnaś skontaktować się z naszą infolinią - 32 357 00 57. Przeliczymy jak możemy skrócić okres i zamówimy aneks który będziesz mogła podpisać w oddziale banku.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MartaK
Były moderator
Były moderator icon
672
177
04-09-2015
Wiadomość 2 z 3 (5 156 wyświetleń)

Re.: Wcześniejsza splata

Domyślnie nadpłacając kredyt, przyśpieszasz spłatę części kapitałowej kredytu. Wybierając opcję w MoimING, dokonujesz nadpłaty ze zmniejszeniem wartości raty. Jeśli chcesz skrócić kredyt, to musisz poprosić o darmowy aneks.

Co do ilości rat - to patrząc od samego dołu sprawdź ile rat Ci zniknie jeśli spłacisz wskazaną kwotę kapitału (tylko kolumna Kwota Kapitału). Jeśli nadpłacasz kapitał i prosisz następnie o aneks ze skróceniem okresu kredytu i utrzymaniem raty, to też automatycznie znikają Ci kwoty odsetek przypisanych do tych ostatnich miesięcy (mniej miesięcy = mniej odsetek).

Reasumując - nadpłacając kredyt, spłacasz bankowi kapitał, z którego wynika wartość odsetek.
Jeśli ostatnią ratę masz 1000 zł kapitału i 250 zł odsetek i nadpłacisz ze skróceniem okresu 1000 zł, to znika Ci cała ta rata.
Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
163
42
06-09-2019
Wiadomość 3 z 3 (5 094 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: IKE - więcej niż jeden fundusz

Dziękuję za odpowiedź, chyba działa, bo spróbowałem. Ale jest to bardzo nieintuicyjne rozwiązanie. Pod tym samym przyciskiem jest otwarcie IKZE (etc.).  Sugeruje to więc, że otwieramy nowy produkt, a

...

07-01-2025
Druga transza kredytu hipotecznego

Witam, 2 stycznia złożyłem dyspozycje wypłaty drugiej ostatniej transzy kredytu. Wiem że trwa to maksymalnie 10 dni roboczych, ale może macie jakieś doświadczenia że dosłaliście wypłatę szybciej? Ile

...

07-01-2025
Re.: Pusta strona logowania w Chrome

Ok, u mnie pomogło w Chrome wyczyszczenie plików cookie również dla strony mojeing.pl

07-01-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy