13-07-2022 15:55
W ustawie dotyczącej wakacji kredytowych 2022/2023 jest mowa o zawieszeniu spłaty raty kredytu hipotecznego. Nie ma wzmianki o zawieszeniu wykonywania umowy , tak jak to było w przypadku wakacji kredytowych przy tarczy covidowej . Dowiadywałem się u kilku prawników, którzy potwierdzają, że w tej ustawie zawieszana jest spłata raty a nie wykonywanie umowy, gdyż wszystkie opłaty pozostałe np.z tytułu ubezpieczeń będą dalej opłacane i uruchamianie transz powinno odbywać się normalnie. Zobaczymy co na to banki.
14-07-2022 13:13
obawiam sie balganu w IT
ustawa podpisana dzisiaj, realnie 2tyg zostaly na przygotowanie systemu
1. co z wakacjami jak sie jest w karencji
2. co z wyplatami transz jak sie wezmie wakacje
aczkolwiek rzeczywiscie ustawa dotyczy zawieszenia splaty rat kapitalowo-odsetkowych, a nie umowy/karencji/transz/ubezpieczenia
14-07-2022 14:31
Ja się dowiadywałem u prawników i sam też czytałem ustawę, która nie jest jakaś obszerna- jeśli chodzi o te wakacje. Nie ma informacji, że zawieszona jest cała umowa, więc transze muszą być wypłacane zgodnie z harmonogramem/ oświadczeniem dewelopera. Dodatkowo, podczas tych wakacji będą opłacane normalnym trybem kwoty z tytułu ubezpieczenia itp. Więc umowa nie zostaje zawieszona, a co za tym idzie ratę odsetkową też można zawiesić.
14-07-2022 16:18
Proszę o odpowiedź: czy w okresie karencji i wypłacania kolejnych rat do dewelopera będzie można wnioskować o wakacje kredytowe? Niestety na Państwa stronie brakuje takich informacji... https://www.ing.pl/kontakt/pomoc-dla-kredytobiorcow/zawieszenie-splaty-kredytu-hipotecznego
Proszę o odpowiedź.
14-07-2022 17:53
Tak, wakacje kredytowe powodują zawieszenie płatności raty. Natomiast pozostałe warunki umowy zostają bez zmian.
14-07-2022 18:32
15-07-2022 18:36
Tak Pozostałe warunki się nie zmieniają, To znaczy, wypłaty kolejnych transz, terminy warunków umownych - tutaj wszystko będzie wykonywane zgodnie z postanowieniami w umowie.
04-08-2022 09:50
Czy posiadając wakacje kredytowe będzie możliwe złożenie wniosku o skrócenie okresu karencji w związku z wypłatą całości kredytu?
05-08-2022 09:53
Tak, zawieszenie nie wpływa na dyspozycje skrócenia okresu karencji.
No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.
24-12-2024Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn
... 24-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |