13-07-2022 15:55
W ustawie dotyczącej wakacji kredytowych 2022/2023 jest mowa o zawieszeniu spłaty raty kredytu hipotecznego. Nie ma wzmianki o zawieszeniu wykonywania umowy , tak jak to było w przypadku wakacji kredytowych przy tarczy covidowej . Dowiadywałem się u kilku prawników, którzy potwierdzają, że w tej ustawie zawieszana jest spłata raty a nie wykonywanie umowy, gdyż wszystkie opłaty pozostałe np.z tytułu ubezpieczeń będą dalej opłacane i uruchamianie transz powinno odbywać się normalnie. Zobaczymy co na to banki.
14-07-2022 13:13
obawiam sie balganu w IT
ustawa podpisana dzisiaj, realnie 2tyg zostaly na przygotowanie systemu
1. co z wakacjami jak sie jest w karencji
2. co z wyplatami transz jak sie wezmie wakacje
aczkolwiek rzeczywiscie ustawa dotyczy zawieszenia splaty rat kapitalowo-odsetkowych, a nie umowy/karencji/transz/ubezpieczenia
14-07-2022 14:31
Ja się dowiadywałem u prawników i sam też czytałem ustawę, która nie jest jakaś obszerna- jeśli chodzi o te wakacje. Nie ma informacji, że zawieszona jest cała umowa, więc transze muszą być wypłacane zgodnie z harmonogramem/ oświadczeniem dewelopera. Dodatkowo, podczas tych wakacji będą opłacane normalnym trybem kwoty z tytułu ubezpieczenia itp. Więc umowa nie zostaje zawieszona, a co za tym idzie ratę odsetkową też można zawiesić.
14-07-2022 16:18
Proszę o odpowiedź: czy w okresie karencji i wypłacania kolejnych rat do dewelopera będzie można wnioskować o wakacje kredytowe? Niestety na Państwa stronie brakuje takich informacji... https://www.ing.pl/kontakt/pomoc-dla-kredytobiorcow/zawieszenie-splaty-kredytu-hipotecznego
Proszę o odpowiedź.
14-07-2022 17:53
Tak, wakacje kredytowe powodują zawieszenie płatności raty. Natomiast pozostałe warunki umowy zostają bez zmian.
14-07-2022 18:32
15-07-2022 18:36
Tak Pozostałe warunki się nie zmieniają, To znaczy, wypłaty kolejnych transz, terminy warunków umownych - tutaj wszystko będzie wykonywane zgodnie z postanowieniami w umowie.
04-08-2022 09:50
Czy posiadając wakacje kredytowe będzie możliwe złożenie wniosku o skrócenie okresu karencji w związku z wypłatą całości kredytu?
05-08-2022 09:53
Tak, zawieszenie nie wpływa na dyspozycje skrócenia okresu karencji.
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024