Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Uruchomienie pierwszej transzy kredytu na budowę domu

Cześć,

posiadam pozytywną decyzję na kredyt budowlano-hipoteczny. Zgodnie z Umową wymagane dokumenty do udokumentowania wkładu własnego to m.in. faktury za materiały niewbudowane. Czy faktura, w tytule której wpisana jest "usługa budowlana" lub "zadatek na usługę budowlaną" będzie stanowiła dla banku potwierdzenie wniesionego wkładu? Dotyczy to etapów budowy, które jeszcze nie zostały wykonane, a Wykonawca oczekuje ode mnie płatności przed rozpoczęciem prac. Takie faktury dotyczą zarówno wykonania prac, jaki i zakupów materiałów. 

Dodatkowo prośba o informację czy posiadając działkę o wartości 375 000 zł, na którą posiadam kredyt hipoteczny w ING na kwotę 296 000 zł, to czy różnica pomiędzy tymi kwotami może zostać uznana za moją inwestycję w niezbędny wkład własny do uruchomienia pierwszej transzy kredytu na budowę domu.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
0 Lajków
nosek88
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
09-05-2022
Wiadomość 1 z 2 (2 299 wyświetleń)

Re: Uruchomienie pierwszej transzy kredytu na budowę domu

Niestety tutaj nie jesteśmy w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Nie mamy wglądu w warunki Twojej umowy. 

Skontaktuj się z doradcą, u którego składałeś wniosek, odpowie na wszystkie Twoje wątpliwościEmotikon: Szczęśliwy 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
500
88
18-01-2021
Wiadomość 2 z 2 (2 229 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Prezent urodzinowy

Dziękuję za życzenia i prezent urodzinowy. Inne banki (to nie reklama, bo nie podaję nazw) dają lokatę na wyższy procent. ING daje gify i piosenki. Ale się uśmiałem :-D

14-04-2026
Bankomat Jasienica

Naprawdę INg zeszło na psy, jeden bankomat (były dwa, ale komuś przeszkadzało) powolne oprogramowanie, ciągle awarie, brak możliwości wpłaty albo wypłaty. Kolejki codziennie od dwóch lat. Wstyd.

14-04-2026
Re.: Niezadowolenie z powodu wycofania paczek przelewów

Chciałbym napisać, że integracja s KSeF NIE JEST substytutem wycofanych paczek przelewów. Integracja pomaga co najwyżej z fakturami kosztowymi, ale nadal trzeba się męczyć ręcznie z wypłatami, przelew

...

14-04-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy