Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Szybka spłata całkowita kredytu hipotecznego

Witam i proszę o poradę lub wyjaśnienie takiej kwestii:

Dostałem pozytywna decyzje o przyznaniu kredytu. Jego wysokość to mniej więcej powała wartości mieszkania, które chcę kupić. Plan mam taki, że chcę spłacić ten kredyt maksymalnie szybko i w całości, jeśli tylko uda mi się sprzedać inną nieruchomość, np. po jedno lub dwumiesięcznym okresie spłaty (po dwóch ratach) Po prostu mam problem ze zbyciem nieruchomości a koniecznie muszę kupić mieszkanie. 

Pytanie mam takie czy są tu jakieś ograniczenia, bo w banku nic mi nie mówiono o tym, że zrobić tego nie mogę. Niestety w dokumentach, które dostałem z banku (projekt umowy i informacja konsumencka) jest taki zapis:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

8. Przedterminowa spłata
Mają Państwo możliwość przedterminowej spłaty tego kredytu hipotecznego w całości lub w części.
............................
Bank nie pobiera prowizji za przedterminową częściową lub całkowitą spłatę kredytu hipotecznego. Dokonanie przedterminowej spłaty kredytu w części nie zwalnia Państwa od dokonywania spłat należnych rat kapitałowo-odsetkowych w terminach określonych w Umowie i nie powoduje skrócenia okresu spłaty kredytu. Skrócenie okresu kredytu jest możliwe tylko na Państwa wniosek pod warunkiem uruchomienia całości kredytu lub zaakceptowanej przez Bank zgodnie z postanowieniami Umowy Państwa rezygnacji z pozostałej części kredytu przed uruchomieniem tej części i wymaga zawarcia aneksu do Umowy. Zwracamy jednak Państwu uwagę, że skrócenie okresu kredytowania nie jest możliwe, jeśli jednocześnie skraca okres obowiązywania stałej stopy procentowej

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Podobnie jest zapisane w umowie, ale już w konkretnym paragrafie.  Jak to należy rozumieć? Czy jednak całkowita spłata kredytu jest dopiero możliwa po 5 latach?  Mam kredyt na 15 lat z stałym oprocentowaniem przez 5 lat z ratą malejącą.

Odpowiedz
0 Lajków
JaroMaro
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
02-03-2023
Wiadomość 1 z 3 (1 460 wyświetleń)

Re.: Szybka spłata całkowita kredytu hipotecznego

Jeśli spłacasz kredyt w całości, to nie dochodzi do skrócenia okresu kredytowania.

Skrócenie okresu kredytowania może być dokonane w przypadku częściowej spłaty (nadpłaty), i wtedy nie możesz go skrócić bardziej, niż do końca obowiązywania stałego oprocentowania.

czarna666
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
124
40
01-04-2020
Wiadomość 2 z 3 (1 414 wyświetleń)

Re: Szybka spłata całkowita kredytu hipotecznego

Zapis, który przytoczyłeś dotyczy nadpłaty kredytu. Więc nie dotyczy to sytuacji, gdy masz gotówkę i chcesz spłacić i zamknąć kredyt. To możesz zrobić w dowolnym momencie kredytowania. 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
MartynaC
Moderator
Moderator icon
391
84
12-04-2017
Wiadomość 3 z 3 (1 410 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Brak dostępu do Archiwum dokumentów

Wiadomość otrzymałem. Sms-y z kodem otrzymuję. Aktualnie w momencie wpisanie loginu, a następnie jednorazowego kodu u góry strony kręci się pomarańczowe kółko przez kilkanaście minut i nic się nie dzi

...

31-05-2023
Komórka lokatorska

Dzień dobry,
Podpisałam umowę kredytową na zakup mieszkania. Jestem przed aktem przenoszącym wlasnosc. Teraz trafiła się okazja na dokupienie komórki lokatorskiej. Czy będzie to problem przy dostarczan...

31-05-2023
Re.: Wykup obligacji - podatek

Dokładnie tak. W przypadku obligacji zerokuponowej w historii finansowej konta maklerskiego zapisane będą dwie operacje:

- zaksięgowanie wartości nominalnej,

- odprowadzenie podatku od zysku.

31-05-2023
Najbardziej pomocni użytkownicy