10-11-2020 11:54
Witajcie,
Przez ostatni miesiąc (jak zapewne większość z Was) siedziałem jak na bombie w oczekiwaniu na decyzję kredytową ale muszę przyznać, że koniec końców ING działa bardzo sprawnie. Dla potomnych poniżej informacja jak to było w moim przypadku:
- 23.10 wysłany wniosek wraz z operatem (od razu otrzymałem mail ws. RODO)
- 26.10 wniosek zarejestrowany w systemie ING
- 10.11 decyzja pozytywna
Od kilku dni myślałem, że wniosek utknął bo cały czas (nawet dzisiaj rano) był na etapie analizy (krok 2) ale przed chwilą od razu przeskoczył na krok 6 Decyzja. Życzę wszystkim pozytywnej decyzji i cierpliwości.
Dodam tylko, że naprawdę warto skorzystać z pomocy doradcy by mieć pewność, że wniosek jest kompletny! Jeszcze raz dzięki ING!
10-11-2020 12:09
Cześć,
Również sprawdzam status wniosku dość często...
Wniosek złożyłem dokładnie tak samo - 23.10 ( Rodo ), nie jestem pewien daty rejestracji w systemie.
Zastanawiam się czy daty podawane na poniższym portalu są prawidłowe - na teraz, system pokazuje, że Informacje wstępne wydajemy dla wniosków, których status zmienił się na "analiza dokumentów" w dniu: 21 październik
https://www.ing.pl/partner/hipoteka/proces-kredytowy
10-11-2020 12:29
Chyba faktycznie z opóźnieniem są aktualizowane statusy a kolejność rozpatrywanych wniosków może być trochę loterią (z tego co słyszałem na kolejność może mieć wpływ kompletność wniosków i ich stopień skomplikowania)...
Ale cierpliwości kolego - ja się tyle nasłuchałem, że w ING okres oczekiwania na decyzję to dwa miesiące a tu takie miłe zaskoczenie!
10-11-2020 13:59
Dzień dobry bronek1988,
Zapytam o jedną rzecz która ponoć ma kluczowe znaczenie w czasie rozpatrywania wniosku:
Umowa o pracę czy działalność gospodarcza?
Rynek pierwotny czy wtórny lub budowa domu?
Pozdrawiam Serdecznie,
Dariusz Paluch
10-11-2020 14:06
Umowa o pracę na czas nieokreślony - zatrudnienie od 2008 roku. Zdolność kredytowa z kalkulacji na poziomie +40% do wnioskowanej kwoty.
Zakup domu, rynek wtórny, wkład własny 40%.
10-11-2020 16:50
Dzień dobry,
Sam otrzymałem informację że obecnie testowo decyzję wstępną dla
"Umowa o pracę na czas nieokreślony"
w niektórych branżach wydają w trybie uproszczonym konsultanci na infolinii (mają kalkulator) i przechodzi to odrazu do kolejki po operat albo to analizy ostatecznej.
Podejrzewam że to główny czynnik.
Pozdrawiam Serdecznie,
Dariusz Paluch
10-11-2020 16:57
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024