Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Status wniosku - etapy i czas oczekiwania

Dzień dobry Wszystkim!

Jestem nową osobą w społeczności i potrzebuję małej pomocy. Staram się o uzyskanie w ING kredytu hipotecznego. Urwał mi się kontakt z pośrednikiem, nie odbiera telefonów, nie odpisuje na maile. Złożył w moim imieniu wniosek do ING, obecnie wniosek jest na etapie 5/6 - "podejmujemy decyzję". Zaczynam się stresować i denerwować, że coś będzie nie tak, a zależy mi jednak na pozytywnej i szybkiej decyzji... Teoretycznie wszystko powinno być ok, ale już jeden bank mi odmówił. Mam dobry scoring w BIKu, prawie 30% wkładu własnego, żadnych długów, w gospodarstwie domowym jestem sama i nie chcę brać kredytu "pod korek" wobec tego, co liczy kalkulator na stronie internetowej. Czy ktoś wie, jak długo czekać na decyzję tutaj i czy w takiej sytuacji może być ona w ING negatywna? Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

Odpowiedz
0 Lajków
KingaRa
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
04-12-2024
Wiadomość 1 z 8 (1 311 wyświetleń)

Re.: Status wniosku - etapy i czas oczekiwania

Nikt Ci na te pytania nie udzieli konkretnej odpowiedzi, bo nikt nie zna kryteriów oceniania wniosków przez bank. Czasem to trwa dłużej (bo np. proszą o dodatkowe dokumenty - dlaczego? nikt tego nie wie), czasem krócej. Czasem ktoś, kto w innym banku dostał decyzję pozytywną, tu dostaje negatywną i często jedyna odpowiedź jest taka, że to "ze względu na wewnętrzne regulacje banku". Czasem na odwrót, jak może być u Ciebie.

Także możesz tylko czekać, ewentualnie próbować jeszcze w międzyczasie w innym banku, na wszelki wypadek.

Odpowiedz
0 Lajków
czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
151
52
01-04-2020
Wiadomość 2 z 8 (1 246 wyświetleń)

Jak długo czekasz? Znasz powód wcześniejszej odmowy?
Odpowiedz
0 Lajków
natka
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
09-12-2024
Wiadomość 3 z 8 (1 092 wyświetleń)

masz jakąś odpowiedź? Ja od 15.11 jestem wciąż na etapie 2/6 i już tracę nadzieję na jakikolwiek progress. 

Odpowiedz
0 Lajków
netka
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
10-12-2024
Wiadomość 4 z 8 (998 wyświetleń)

Hej, dzięki za odpowiedzi. Mój wniosek złożony był niedawno, bo 28 listopada. Wczoraj dostałam decyzję POZYTYWNĄ! Także super. Co do poprzedniego banku właśnie niestety nie powiedzieli skąd jest negatywna, ale zaproponowali mi kredyt na dużo niższą kwotę niż wyliczał doradca kredytowy w placówce banku. Muszę bardzo pochwalić ING, bo choć nie chwalą się zbyt dokładnie co się dzieje z wnioskiem to ogarnęli to bardzo szybko.
Odpowiedz
0 Lajków
KingaRa
Doradca z ambicjami I
3
0
04-12-2024
Wiadomość 5 z 8 (959 wyświetleń)

Gratulacje! My czekamy równo tydzień. Wczoraj dostałam powiadomienie z BIK, jesteśmy na 2/6. Złożyliśmy komplet dokumentów wraz z operatem.
Odpowiedz
0 Lajków
natka
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
09-12-2024
Wiadomość 6 z 8 (935 wyświetleń)

[ Edytowane ]

A robiliście samodzielnie czy z pośrednikiem? Ja w tamtym banku gdzie dostałam odmowę robiłam sama, potem dostałam kontakt do pośrednika. Sprzedawca mieszkania jest przeciwko pośrednikom i sam nie skorzystał (chwała mu), ale imo warto jako kupujący. Rzeczoznawca wyszedł taniej i jak widać udało się ostatecznie. Jestem wręcz w szoku, myślałam że nic z tego nie będzie. Po pierwszej odmowie byłam załamana! A tu 6/6 tak szybko i pozytywnie. Nie będę robić reklamy, ale ogólnie warto iść w fiolet coś czuję. Albo amarant. Zależy jak ktoś odbiera kolory

Odpowiedz
0 Lajków
KingaRa
Doradca z ambicjami I
3
0
04-12-2024
Wiadomość 7 z 8 (927 wyświetleń)

Wszystko składaliśmy sami z doradcą ING.
Odpowiedz
0 Lajków
natka
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
09-12-2024
Wiadomość 8 z 8 (910 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Re.: Wypowiedzenie umowy rachunku za pomocą podpisu elektronicznego

czy tak samo mogę zamknąć IKE, wysyłając podpisany plik pdf poprzez bankowość elektroniczna?

26-12-2024
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy