Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Sprzedaż komórki lokatorskiej a hipoteka

Chciałabym sprzedać komórkę lokatorską przynależną do lokalu mieszkalnego objętego kredytem hipotecznym. Jakie koszty i formalności się z tym wiążą i czy w ogóle jest to możliwe?
Odpowiedz
0 Lajków
Karolina7
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
17-06-2021
Wiadomość 1 z 2 (2 559 wyświetleń)

Re: Sprzedaż komórki lokatorskiej a hipoteka

Wszystko zależy od tego, czy komórka lokatorska ma swoją osobną księgę wieczystą.
Jeżeli tak i mamy na niej ustanowioną hipotekę to będziemy wymagać aneksu związanego ze zmianą przedmiotu zabezpieczenia.

Jeśli komórka wpisana jest w Księgę wieczystą mieszkania, to będziemy wymagać zmiany w księdze wieczystej. 
Ponieważ osoba, która ją kupi, możliwe że będzie chciała ją przenieść do swojej księgi wieczystej. To też wymaga zgody naszego banku. 
Tutaj również konieczny będzie aneks związany ze zmianą przedmiotu zabezpieczania.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
564
125
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (2 491 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Bankomat zjadł pieniadze przy wplacie blik

Przekazałam Twoją prośbę o pilne rozpatrzenie do odpowiedniego działu.

17-01-2026
Bankomat zjadł pieniadze przy wplacie blik

witam, w dniu 17.01.2026 kolo godziny 00.05 podjalem probe wplacenia pieniedzy o kwocie 2470zl poprzez blik we wplatomacie ing planet cash. po wlozeniu pieniedzy byl dzwiek liczenia, a następnie wysko...

17-01-2026
rozliczenie pow. kupionego mieszkania

Dzień dobry,

od pół roku mam kredyt hipoteczny w ING. Po wybudowaniu budynku okazało się, że moje mieszkanie jest o 0.05 m2 mniejsze niż w projekcie - w związku z tym, zgodnie z zapisami umowy dewelope

...

16-01-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy