Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Rezygnacja z transzy kredytu i spłata uruchomionej transzy.

Mam taką sytuację, że z uwagi na harmonogram 20/80 uruchamiam kredyt w kwocie 1000 zł, a pozostałą część (ok. 700.000 zł) kredytu po zakończeniu budowy przez dewelopera (za ok. 1,5 roku).

Kredyt wypłacany jest właśnie w tych dwóch transzach: 1000 zł i 700.000 zł.

Czy mogę zrezygnować z tej pozostałej części kredytu (700.000 zł) i spłacić te wypłacone 1000 zł, gdyby okazało się, że mam gotówkę na sfinansowanie zakupu albo zwyczajnie nie będę chciał korzystać z kredytu (np. dostanę pieniądze w darowiźnie)? 

Co się stanie, jeżeli po np. 6 miesiącach od wypłaty tego 1000 zł spłacę ten uruchomiony 1000 zł? 

Odpowiedz
0 Lajków
Bonobo2790
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
17-12-2024
Wiadomość 1 z 2 (1 016 wyświetleń)

Re.: Rezygnacja z transzy kredytu i spłata uruchomionej transzy.

Możesz zrezygnować z pozostałej części transzy, natomiast w takiej sytuacji będziemy i tak prosić Cię o rozliczenie inwestycji. Dodatkowo poprosimy o udokumentowanie środków - które potwierdzą, że będziesz mógł dokończyć tą inwestycję.

Natomiast, Jeśli wcześniej spłacisz aktualnie uruchomioną transzę na kwotę 1000 zł - kredyt zamkniemy, otrzymasz od nas potwierdzenie spłaty kredytu i nie będziemy wymagać więcej formalności. Dotyczy to sytuacji, gdzie jeszcze nie został podpisany akt notarialny.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
ElżbietaG
Moderator
Moderator icon
128
18
14-12-2020
Wiadomość 2 z 2 (947 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy