Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Rezygnacja z 2 ostatnich transzy kredytu - aneks

Dzień dobry 

Jestem na etapie składania wniosku o kredyty hipoteczny związany z zakupem nowego mieszkania (blok w budowie). 

W miedzy czasie będę sprzedawał swoje dotychczasowe  mieszkanie w związku z powyższym mam dwa pytania związane z transzami kredytowymi. 

Przykładowo: 

Kapitał 20% 

Kredyt 80% 

Zawansowanie budowy na dzień dzisiejszy  zgodnie z harmonogram robót i harmonogramem wpłat 60%.

Przy sprzedaży aktualnego mieszkania najprawdopodobniej zawansowanie harmonogramu wpłat będzie na poziomie 80%. Ostatnie 20% chciałbym wpłacić z własnych środków i zrezygnować z ostatnich 2 transz i tu rodzą się dwa pytania: 

Czy sporządzenie aneksu i wykazanie wkładu własnego uruchomi kredyt z możliwością spłacania rat kapitałowo-odsetkowych ? 

Czy bank będzie zwlekał z uruchomieniem kredyty do czasu wykonania przez dewelopera odbioru przekazania do użytkowania budynku (ostatni etap harmonogramu)? 

Z góry dziękuje za merytoryczne odpowiedzi. 

Odpowiedz
0 Lajków
Hubert12
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
13-01-2025
Wiadomość 1 z 2 (310 wyświetleń)

Re.: Rezygnacja z 2 ostatnich transzy kredytu - aneks

Klient może zrezygnować z pozostałych transz po potwierdzeniu przez dewelopera, iż wszystkie wpłaty zostały już dokonane.
Rezygnacja z okresu karencji a tym samym rozpoczęcie spłat rat kapitałowo-odsetkowych jest możliwa w sytuacji, gdy na kredycie nie ma już żadnej kwoty do uruchomienia.
Nie musi czekać na odbiór nieruchomości, ale musi być albo cały kredyt uruchomiony albo wprowadzona już rezygnacja z pozostałych do uruchomienia transz.
**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
SebastianM
Moderator
Moderator icon
121
19
03-03-2023
Wiadomość 2 z 2 (21 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Dokumenty do kredytu hipotecznego z podpisem kwalifikowanym nieakceptowane przez bank

Cześć, jestem w procesie ubiegania się o kredyt hipoteczny w banku ING. Jak wiadomo, musiałam dostarczyć masę dokumentów, w tym nieszczęsne dla mnie zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach. Pomimo, ż

...

16-01-2025
Splata kredytu

Witam, mam do spłaty ponad 200 tys kredytu hipotecznego, chciałbym go splacic w całości, czy muszę umawiać wizytę w banku? Planuje zrobić to samemu przez aplikację w zakładce w moim kredycie? Co się s...

16-01-2025
Re.: Rezygnacja z 2 ostatnich transzy kredytu - aneks

Klient może zrezygnować z pozostałych transz po potwierdzeniu przez dewelopera, iż wszystkie wpłaty zostały już dokonane.
Rezygnacja z okresu karencji a tym samym rozpoczęcie spłat rat kapitałowo-odse...

16-01-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy