03-09-2023 17:14 | Edytowano: 03-09-2023 17:19
Dzień dobry,
jestem w następującej sytuacji:
1. Mam w 100% opłacone mieszkanie za gotówkę u dewelopera
2. Do końca września deweloper ma uzyskać dokumenty na użytkowanie budynku (koniec budowy)
3. W październiku ma zostać wydane mieszkanie, więc będzie i pozwolenie budynku i oddane mieszkanie.
4. Przeniesienie własności mieszkania (akty notarialne) ma nastąpić w styczniu, wpis do KW w okolicach lutego.
5. Budowa bloku nie jest obciążona kredytami
I mam następujące pytania
1. Czy w takiej sytuacji do uzyskania kredytu na refinansowanie kosztów zakupu mieszkania zanim zostanie sporządzone przeniesie własności mieszkania i wpis do KW wystarczyłyby dokumenty odbioru budynku i mieszkania?
2. Jeśli tak to czy do czasu uzyskania księgi wieczystej płaciłbym wtedy ubezpieczenie pomostowe zanim zostaną dokonane wpisy do KW?
Pozdrawiam.
04-09-2023 17:22
1. W tej sytuacji mieszkanie nie może stanowić przedmiotu kredytowania - nie możemy refinansować, ponieważ nie masz podpisanego ostatecznego aktu notarialnego. Nie może również stanowić przedmiotu zabezpieczenia, ponieważ mieszkanie nie ma założonej KW.
2. Do czasu wpisu hipoteki, obecnie nie stosujemy już ubezpieczenia kredytu (tzw. ubezpieczenie pomostowe).
04-09-2023 18:12 | Edytowano: 04-09-2023 18:13
05-09-2023 16:32
Wniosek o udzielenie kredytu możesz złożyć dopiero po ostatecznym akcie notarialnym i musi być założona Księga Wieczysta.
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
17-11-2024Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024