Odpowiedz

Nadpłata kredytu

Chciałbym nadpłacić kredyt ale w umowie mam tylko możliwość zmniejszenia raty a nie okresu kredytowania, w moim ing również jest informacja :

•  Po nadpłacie części kredytu zmieni się wysokość, nie liczba rat

Czy mimo to mogę w jakiś sposób skrócić okres, wiadomo że szanownemu bankowi to nie na rękę więc pewnie stąd taki zapis w umowie?

Odpowiedz
0 Lajków
Bartas
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
11-07-2023
Wiadomość 1 z 5 (1 464 wyświetleń)

Re: Nadpłata kredytu

Zgodnie z zapisami umowy: 
"Skrócenie okresu kredytowania jest możliwe tylko na wniosek Kredytobiorcy pod warunkiem uruchomienia całości kredytu lub zaakceptowanej przez Bank zgodnie z postanowieniami Umowy rezygnacji Kredytobiorcy z pozostałej części kredytu przed uruchomieniem tej części i wymaga zawarcia aneksu do umowy".

Standardowo nadpłata zmniejsza ratę, ale w Moim ING jest do wyboru opcja "Skróć okres kredytowania".  Funkcja zadziała, jeśli kwota nadpłaty pozwoli na to, aby skrócić okres kredytowania o minimum miesiąc. Nie można samodzielnie skrócić kredytowania tak, żeby rata w nowym harmonogramie była wyższa niż do tej pory. Gdy użyjesz tej funkcji, aneks będzie zawarty zdalnie i nie trzeba będzie podpisywać go w placówce.

Jeśli nie masz takiej opcji, skontaktuj się z nami na czacie w Moim ING lub na infolinii: 32 357 00 57. Sprawdzimy to. Specjaliści hipoteczni są dla Ciebie dostępni w dni robocze od 8:00 do 20:00 oraz w soboty od 8:00 do 16:00.

**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszF
Moderator
Moderator icon
504
115
12-04-2017
Wiadomość 2 z 5 (1 392 wyświetleń)

U mnie takiej opcji nie ma. Czy są jakieś czynniki wpływające na odrzucenie wniosku o skrócenie okresu kredytowania?Jakieś szczególne warunki należy spełnić?

Odpowiedz
0 Lajków
Bartas
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
11-07-2023
Wiadomość 3 z 5 (1 321 wyświetleń)

Czy aneks wiąże się z jakaś opłatą, czy jest jakiś limit ich ilości?

Odpowiedz
0 Lajków
Bartas
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
11-07-2023
Wiadomość 4 z 5 (1 314 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Przepraszam, w poprzednim komentarzu wkradł się błąd. Funkcja zadziała, jeśli kwota nadpłaty pozwoli na skrócenie okresu kredytowania o minimum 2 miesiące.

Aneks jest płatny tylko, jeśli wymaga on sprawdzenia zdolności kredytowej. Dzieje się tak, gdy klient chce skrócić okres kredytowania tak, żeby rata w nowym harmonogramie była wyższa niż najwyższa zapłacona dotychczas. Płatny aneks przyjmiemy tylko w placówce. Kosztuje on 200 zł. Aneks w Moim ING jest bezpłatny.

Nie ma limitu aneksów o skrócenie kredytowania. Nie podpiszesz go np. w okresie karencji lub gdy korzystasz z Funduszu Wsparcia Kredytobiorców. Jeżeli w bankowości internetowej nie masz opcji skrócenia okresu kredytowania, skontaktuj się z nami pod numerem 32 357 00 57 lub na czacie w Moim ING. Sprawdzimy to.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
KarolB
Moderator
Moderator icon
120
20
02-09-2021
Wiadomość 5 z 5 (1 223 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
..Nie możesz teraz skrócić okresu kredytowania Zrobisz to, gdy zakończymy poprzedni wniosek ...

Taki komunikat dostałam dzisiaj  po nadpłacie kredytu hipotecznego , Dodam ,że wczoraj równiez zrobiłam nadpłatę i bez problemu skróciłam o 3 mc . Dzisiejsza nadpłata to równowartość dwóch rat kapitał

...

08-12-2023
Re: Re.: Zmiana wyglądu panelu moje ing.

A jeszcze jedno. Ile jest rubryk w pismach urzędowych do podawania nr konta? Stosujemy tam spacje? Nie ulepszajcie na siłę tego, co nie potrzeba. Może PESEL też podzielicie?

08-12-2023
Re: Re.: Zmiana wyglądu panelu moje ing.

Już myślałem, że nie będzie problemów, ale nie. Jak mówię lepsze jest wrogiem dobrego. Nie mogę poprawnie wpisać nr konta robiąć przelew. Zrobiliście podział na segmenty liczbowe. Dwie pierwsze, przer

...

08-12-2023
Najbardziej pomocni użytkownicy