06-08-2021 08:13 | Edytowano: 06-08-2021 08:15
Witam,
podpisaliśmy z żoną (cudzoziemiec spoza EU) umowę kredytową z ING na nabycie lokalu mieszkalnego w segmencie. Podczas przygotowywania aktu notarialnego okazało się, że do korzystania z lokalu konieczne jest nabycie udziału w drodze dojazdowej. Nabycie udziału w drodze przez cudzoziemca wymaga zezwolenia z MSWiA (na które czeka się pół roku). W trakcie ubiegania się o kredyt ING nie żądał od nas ewentualnych zezwoleń (lub promesy zezwolenia). Nie wiem czy analityk analizował tą kwestię.
Notariusz zaproponował abym tylko ja został właścicielem udziału w drodze (darowizna sprzedających), a sam lokal mieszkalny będziemy mieć z żoną we współwłasności łącznej. Zgodnie z umową bank miał się zabezpieczyć na samym lokalu, nie ma tam żadnej wzmianki o nieruchomościach powiązanych. Czy w takiej sytuacji może być problem z wypłatą transzy?
07-08-2021 08:19
Opisana przez Ciebie sytuacja nie powinna mieć wpływu na uruchomienie kolejnej transzy. Nie kredytujemy i nie zabezpieczamy się na drodze dojazdowej.
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024