06-08-2021 08:13 | Edytowano: 06-08-2021 08:15
Witam,
podpisaliśmy z żoną (cudzoziemiec spoza EU) umowę kredytową z ING na nabycie lokalu mieszkalnego w segmencie. Podczas przygotowywania aktu notarialnego okazało się, że do korzystania z lokalu konieczne jest nabycie udziału w drodze dojazdowej. Nabycie udziału w drodze przez cudzoziemca wymaga zezwolenia z MSWiA (na które czeka się pół roku). W trakcie ubiegania się o kredyt ING nie żądał od nas ewentualnych zezwoleń (lub promesy zezwolenia). Nie wiem czy analityk analizował tą kwestię.
Notariusz zaproponował abym tylko ja został właścicielem udziału w drodze (darowizna sprzedających), a sam lokal mieszkalny będziemy mieć z żoną we współwłasności łącznej. Zgodnie z umową bank miał się zabezpieczyć na samym lokalu, nie ma tam żadnej wzmianki o nieruchomościach powiązanych. Czy w takiej sytuacji może być problem z wypłatą transzy?
07-08-2021 08:19
Opisana przez Ciebie sytuacja nie powinna mieć wpływu na uruchomienie kolejnej transzy. Nie kredytujemy i nie zabezpieczamy się na drodze dojazdowej.
Witam,
W przeszłości miałem udział 50% domu (około 5 lat temu) z kredytem w ING oraz działkę budowlaną, która sprzedałem w tym roku. Obecnie jestem "czysty", bez nieruchomości i kredytów. Czy mogę się
... 19-12-2024Hej, szukam firmy transportowej, która działa na terenie całej Małopolski. Muszę przewieźć grupę na wesele, około 30 osób. Ktoś coś?
19-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |