Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Luka w przychodach z działalności a zdolność kredytowa

Dzień dobry,

prowadzę działalność gospodarczą w branży IT (programista) od 2017 r. Od 2022 jestem na ryczałcie. Dotychczas miałem regularne miesięczne przychody. Niestety zmiana kontrahenta spowodowała, że w styczniu bieżącego roku nie będę miał przychodu (ostatnią fakturę wystawiłem za grudzień, a kolejną wystawię dopiero za luty).

Czy brak przychodu w jednym miesiącu jest dużym problemem przy staraniu się o kredyt hipoteczny na mieszkanie? Moje średnie dochody w poprzednim roku były całkiem wysokie, a dzięki współpracy z nowym klientem będą jeszcze wyższe w przyszłych miesiącach. Martwię się jednak, że styczeń bez dochodów może stanowić dla banku zły znak. Gdybym starał się o kredyt po wakacjach, czy ten słaby styczeń może mi to uniemożliwić?

Drugie pytanie: czy zawieszenie działalności w styczniu to byłby dobry ruch? Czytałem, że banki traktują odwieszoną działalność jako nową firmę, a zatem gdybym teraz zawiesił działalność na jeden miesiąc, to musiałbym potem czekać 12 lub 24 miesiące żeby w ogóle móc starać się o kredyt. Czy w taki sposób działa ING?

dziękuję za pomoc

Odpowiedz
0 Lajków
Maxymilian
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
11-01-2024
Wiadomość 1 z 2 (1 449 wyświetleń)

Re: Luka w przychodach z działalności a zdolność kredytowa

Dziękuję za zainteresowanie naszą propozycją. Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i kontakt (na dole strony) -> Skontaktuj się -> Spotkania ze specjalistą ING. Możesz również umówić się na stronie www.ing.pl wybierając kolejno: Kontakt -> Umów spotkanie.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszF
Moderator
Moderator icon
591
127
12-04-2017
Wiadomość 2 z 2 (1 374 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam. Złożyłem wniosek na kredyt hipoteczny na działkę. W rozmowie z właścicielem dzałki dojazd do działki jest droga prywatną. Przy składaniu wniosku powiedziałem że dojazd do dzidłki będzie służebn...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy