11-01-2024 09:52
Dzień dobry,
prowadzę działalność gospodarczą w branży IT (programista) od 2017 r. Od 2022 jestem na ryczałcie. Dotychczas miałem regularne miesięczne przychody. Niestety zmiana kontrahenta spowodowała, że w styczniu bieżącego roku nie będę miał przychodu (ostatnią fakturę wystawiłem za grudzień, a kolejną wystawię dopiero za luty).
Czy brak przychodu w jednym miesiącu jest dużym problemem przy staraniu się o kredyt hipoteczny na mieszkanie? Moje średnie dochody w poprzednim roku były całkiem wysokie, a dzięki współpracy z nowym klientem będą jeszcze wyższe w przyszłych miesiącach. Martwię się jednak, że styczeń bez dochodów może stanowić dla banku zły znak. Gdybym starał się o kredyt po wakacjach, czy ten słaby styczeń może mi to uniemożliwić?
Drugie pytanie: czy zawieszenie działalności w styczniu to byłby dobry ruch? Czytałem, że banki traktują odwieszoną działalność jako nową firmę, a zatem gdybym teraz zawiesił działalność na jeden miesiąc, to musiałbym potem czekać 12 lub 24 miesiące żeby w ogóle móc starać się o kredyt. Czy w taki sposób działa ING?
dziękuję za pomoc
12-01-2024 10:07
Dziękuję za zainteresowanie naszą propozycją. Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i kontakt (na dole strony) -> Skontaktuj się -> Spotkania ze specjalistą ING. Możesz również umówić się na stronie www.ing.pl wybierając kolejno: Kontakt -> Umów spotkanie.
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
17-11-2024Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024