14-03-2023 21:14
Dzień dobry, posiadam wraz z partnerką zakupioną działkę budowlaną (współwłasność) i moje pytania są następujące:
1) Czy jest możliwość wspólnej budowy domu w przypadku jeśli kredytobiorcą byłaby sama partnerka?
2) Czy jest możliwość budowy domu przez samą partnerkę (jedyny kredytobiorca) na działce jeśli wyrażę zgodę jako współwłaściciel czy partnerka musiałaby być w 100% właścicielem działki? I czy w takim wypadku po wybudowaniu domu automatycznie byłby on też moją współwłasnością czy musielibyśmy wziąć ślub i zrobić rozszerzenie majątkowe?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
15-03-2023 21:26
Takie rozwiązanie jest jak najbardziej możliwe. W pierwszej kolejności jednak, pozwolenie na budowę musi być wypisane na tę osobę, która ma zostać kredytobiorcą. Więc w tej sytuacji - na Twoją partnerkę.
Z naszej strony, w momencie podpisywania umowy będziemy potrzebować dokumentu - oświadczenia, na którym wyrażasz zgodę na zabezpieczenie na działce, która jest wspólna. Taki dokument przekażemy kredytobiorcy.
W przypadku takiej budowy zostajesz również wpisany do księgi wieczystej, jako współwłaściciel nieruchomości.
Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024Witam. Robiłam już kilka nadpłat, w różnych kwotach i dniach. Jak skrócić okres kredytowania? Niestety za każdym razem otrzymuje informację „Nie możesz teraz skrócić okresu kredytowania”. Nie chce mni
... 17-11-2024