Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Kredyt hipoteczny na jedną osobę a współwłasność działki

Dzień dobry, posiadam wraz z partnerką zakupioną działkę budowlaną (współwłasność) i moje pytania są następujące:

1) Czy jest możliwość wspólnej budowy domu w przypadku jeśli kredytobiorcą byłaby sama partnerka?

2) Czy jest możliwość budowy domu przez samą partnerkę (jedyny kredytobiorca) na działce jeśli wyrażę zgodę jako współwłaściciel czy partnerka musiałaby być w 100% właścicielem działki? I czy w takim wypadku po wybudowaniu domu automatycznie byłby on też moją współwłasnością czy musielibyśmy wziąć ślub i zrobić rozszerzenie majątkowe?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Odpowiedz
0 Lajków
Robertos12
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
14-03-2023
Wiadomość 1 z 2 (15 689 wyświetleń)

Re: Kredyt hipoteczny na jedną osobę a współwłasność działki

Takie rozwiązanie jest jak najbardziej możliwe. W pierwszej kolejności jednak, pozwolenie na budowę musi być wypisane na tę osobę, która ma zostać kredytobiorcą. Więc w tej sytuacji - na Twoją partnerkę. 

Z naszej strony, w momencie podpisywania umowy będziemy potrzebować dokumentu - oświadczenia, na którym wyrażasz zgodę na zabezpieczenie na działce, która jest wspólna. Taki dokument przekażemy kredytobiorcy.

W przypadku takiej budowy zostajesz również wpisany do księgi wieczystej, jako współwłaściciel nieruchomości.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
SylwiaG
Moderator
Moderator icon
184
42
23-04-2018
Wiadomość 2 z 2 (15 612 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO Bonus na Start promocja do 21.08 do 1.10.2024

Witam

Czy ktoś z państwa korzysta z Promocji OKO na start trwajaca od 21.08 do 1.10 ? 

Czy dla OKO zalozonych w tym przedziale czasowych podwyzszone oprocentowanie i oprocentowanie premiowe jest widocz

...

18-12-2024
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy