Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Jednorazowy brak wpływu min 2000 zl konto direct

Witam, czy bank odrazu podnosi marże kredytu hipotecznego o 0.4 pp w przypadku braku wpłaty jednorazowo 2000 zł a jednego miesiąca wpłynęło 1500 zł? W poprzednich miesiącach od 2021 roku
wpływało miesięcznie łącznie ponad 3000 zł
a raty kredytu w danych miesiącach wraz z ubezpieczeniem były odciągane automatycznie? Kredyt nie został w całości uruchomiony.
Odpowiedz
0 Lajków
Kingusiq11
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
27-10-2022
Wiadomość 1 z 2 (3 921 wyświetleń)

Re: Jednorazowy brak wpływu min 2000 zl konto direct

Zapis umowy kredytowej stanowi, że:

„Bank, w okresie 3 lat od daty zawarcia umowy, ma prawo do jednorazowego podwyższenia marży o 0,4 punktu procentowego w stosunku rocznym, w przypadku niewykonania przez Kredytobiorcę
zobowiązania polegającego na zapewnieniu wpływu na rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy, którego jest właścicielem lub współwłaścicielem, określony w § 5. ust. 6 w wysokości min. 2000 zł miesięcznie”

Oznacza to, że w każdym miesiącu kalendarzowym kredytobiorca powinien zapewnić wpływ na rachunek w wysokości min. 2000 zł. Wpływy nie sumują się z poprzednich miesięcy i nie są liczone narastająco.
Wpływ może być dowolną wpłatą. Może być to wpłata na ratę, może być to wynagrodzenie lub przelew własny, a także wpłata gotówkowa np. w bankomacie.
Niezależnie od tego, czy kredyt został uruchomiony w całości, czy w części. Taki wymóg obowiązuje przez 3 lata od daty podpisania umowy kredytowej, chyba że Pani umowa kredytowa stanowi inaczej.

**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
KamilW
Moderator
Moderator icon
95
11
19-05-2022
Wiadomość 2 z 2 (3 863 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Problem z logowaniem w aplikacji przy użyciu klucza U2F

Dzień dobry.

Bardzo dziękuję za pomoc.
Rzeczywiście pomogło wyczyszczenie Google Play services. Mogę ponownie zalogować się starymi kluczami.
Ale nowego klucza dodać niestety nie mogę.
Wyskakuje błąd w ap...

03-04-2026
Re: Problem z logowaniem w aplikacji przy użyciu klucza U2F

Dodanie pierwszego klucza musi być zautoryzowane np. kartą na urządzeniu z NFC lub w placówce lub przez mObywatela. Każdy kolejny klucz klient może aktywować samodzielnie w Moim ING. Aby to zrobić, na

...

03-04-2026
Re.: Wprowadzenie Samsung Pay

Minęło prawie pół roku i cisza w kwestii wprowadzenia Samsung Pay ( Samsung Wallet). Samsung wprowadził promocje na swoje produkty i oferuje gratisy po wykonaniu kilku płatności samsung Wallet ale cóż...

02-04-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy