05-01-2021 23:29
06-01-2021 11:25 | Edytowano: 06-01-2021 11:39
@Prkt, w ING możesz sfinansować zakup mieszkania z licytacji komorniczej poprzez otrzymanie wstępnej decyzji kredytowej (czyli nie musisz mieć jeszcze umowy zakupu nieruchomości), ale koniecznym warunkiem udzielenia kredytu jest zabezpieczenie na innej nieruchomości należącej do kredytobiorcy. Jeśli posiadasz jakaś nieruchomość nieobciążoną hipoteką (bank będzie musiał być wpisany na 1 miejscu w dziale hipoteka) to możesz działać w tym kierunku. Warto wiedzieć, że ING nie udziela Promesy kredytowej.więc jeśli to dla Ciebie jest konieczne to sprawdź ofertę PKO BP.
Skoro posiadasz już jeden kredyt hipoteczny to bank może nie dać wiary, że drugie mieszkanie chcesz kupić na Własne Cele Mieszkaniowe i np: zaproponuje Ci wzięcie pożyczki hipotecznej, która jest droższa, ale "łatwiej" ją można otrzymać.
Dodatkowo pamiętaj, żeby kupić z licytacji "czyste" mieszkanie zarówno w KW jak i bez żadnych obciążeń np: najmem albo dożywociem, chyba że chcesz być sponsorem takich osób. Warto uważać również na formę własności mieszkania szczególnie jeśli chodzi o Mieszkania Spółdzielcze (bez własności).
Koniec końców, będziesz miała 14 dni na zapłatę kwoty w licytacji komorniczej więc przygotowanie się do takiego kredytu hipotecznego wymaga od Ciebie dużo wcześniejszych działań i w zależności od czasów procesowych dot. rozpatrywania wniosków (decyzja ostateczna) ciężko będzie Ci wszystko spiąć w czasie, a jeśli Ci się to nie uda to przepadnie Ci kasa u komornika.
Chyba "najlepszym" rozwiązaniem było by sfinansowanie takiego zakupu linią kredytową, chociaż to drogie rozwiązanie, ale wiem, że na szybkiego flipa linia kredytowa jest w miarę często stosowana.
ps. najlepiej po porady udać się do dobrego pośrednika kredytowego, bo on Ci podpowie jakie masz drogi finansowania.
06-01-2021 23:34
07-01-2021 10:02 | Edytowano: 07-01-2021 10:03
@Prkt, nie każdy kredyt hipoteczny musi być udzielany z zastrzeżeniem celu jego przeznaczenia na własne potrzebny mieszkalne. Są banki, które udzielają kredyty promocyjne właśnie z takim zastrzeżeniem, natomiast przepatrzyłem ofertę ING i nie znalazłem takiego wymogu więc potraktuj ten wątek jako czysto informacyjny, o który warto zapytać podczas szukania oferty
Ciężko jest dawać tu na forum jakieś wskazówki dot. konkretnego przypadku, ale jeśli KW jest czysta i termin na zawarcie umowy notarialnego to 45 dni to jest szansa, że możesz się skredytować kredytem z ING (warto jednak zadbać o wstępną decyzję banku bez podpisanej umowy kupna mieszkania, gdyż możesz dzięki niej zyskać trochę więcej pewności).
Twój przypadek skonsultuj z pośrednikiem lub pracownikiem banku.
Nie jestem specjalistą w tym zakresie.
07-01-2021 10:07