Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Dramatycznie długi czas oczekiwania na decyzję ws. kredytu hipotecznego

Wniosek kredytowy złożyłem już... 60 dni temu. Pracuję na UoP na czas nieokreślony, mam 1,5 mln zł zdolności, wnioskuję o kredyt 200k i zaczynam mieć wrażenie, że bank robi wszystko, by kredytu mi nie udzielić. Dobry miesiąc zajęło analitykom ustalenie jakich dokumentów ode mnie potrzebują. Gdy uzupełniłem kolejne braki wyrastające jak grzyby po deszczu, 3 tygodnie  temu otrzymałem wiadomość SMS, że bank już posiada wszystkie dokumenty i na dniach podejmie decyzję. Ten radosny stan trwał do piątku 6 grudnia. Wtedy analityk sprezentował mi kolejny brakujący dokument do uzupełnienia. Otóż okazało się, że brakuje umowy darowizny, na mocy której zbywca mieszkania stał się jego właścicielem. Umowę dostarczono tego samego dnia i od tamtej pory znowu cisza, choć termin zapłaty za nieruchomość mija za kilka dni.

Nigdy nie zrozumiem, dlaczego ten proces tyle trwa, dlaczego poproszono mnie o opłacenie opratu szacunkowego za nieruchomość, co do której stanu prawnego bank ma wątpliwości i ciągle żąda dodatkowych dokumentów. Konieczność wglądu w umowę darowizny można było ustalić po zajrzeniu do KW mieszkania. To powinien być pierwszy krok analityka, a nie jeden z ostatnich po tym, jak klient opłacił operat szacunkowy.

Dziś już idę podpisać umowę w innym banku, bo nie zamierzam ryzykować przepadku zadatku dla kredytu na nieco lepszych warunkach. Rozczarowanie jest tym większe, że jestem klientem ing od 20 lat i poniosłem koszty bezsensownego operatu szacunkowego. 

Nie polecam, strata czasu.

Odpowiedz
0 Lajków
piow
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
28-11-2024
Wiadomość 1 z 4 (398 wyświetleń)

Re.: Dramatycznie długi czas oczekiwania na decyzję ws. kredytu hipotecznego

Ciekawostka: ten sam bank oferuje mi 400k pożyczki gotówkowej z decyzją od ręki, a ma wątpliwości przy kredycie na 200k zabezpieczonego nieruchomością w centrum dużego miasta. Czy to nie kuriozum?
Odpowiedz
0 Lajków
piow
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
28-11-2024
Wiadomość 2 z 4 (393 wyświetleń)

Ile trwał etap operatu szacunkowego robionego przez ING?
Odpowiedz
0 Lajków
Anna02
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
10-12-2024
Wiadomość 3 z 4 (22 wyświetleń)

Ile czasu trwał etap operatu robiony przez ING?
Odpowiedz
0 Lajków
Anna02
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
10-12-2024
Wiadomość 4 z 4 (22 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Rezygnacja z transzy kredytu i spłata uruchomionej transzy.

Możesz zrezygnować z pozostałej części transzy, natomiast w takiej sytuacji będziemy i tak prosić Cię o rozliczenie inwestycji. Dodatkowo poprosimy o udokumentowanie środków - które potwierdzą, że będ

...

18-12-2024
Re.: Awaria wpłatomatu

Nie mamy tutaj wglądu do systemu bankowego. Proszę, skontaktuj się z nami na czacie w Moim ING lub telefonicznie z infolinią pod numerem 32 357 00 69, tylko w ten sposób możemy przyjąć reklamację.

18-12-2024
Re.: Awaria wpłatomatu

w dniu 18.12 robilem wpłate pieniedzy ok 19.10 nr wplatomatu R N E T S F 11 , kwota 900 zl , nie została zaksiegowana a bankomat przestał działać co jest z moimi środkami ?

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy