Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Dramatycznie długi czas oczekiwania na decyzję ws. kredytu hipotecznego

Wniosek kredytowy złożyłem już... 60 dni temu. Pracuję na UoP na czas nieokreślony, mam 1,5 mln zł zdolności, wnioskuję o kredyt 200k i zaczynam mieć wrażenie, że bank robi wszystko, by kredytu mi nie udzielić. Dobry miesiąc zajęło analitykom ustalenie jakich dokumentów ode mnie potrzebują. Gdy uzupełniłem kolejne braki wyrastające jak grzyby po deszczu, 3 tygodnie  temu otrzymałem wiadomość SMS, że bank już posiada wszystkie dokumenty i na dniach podejmie decyzję. Ten radosny stan trwał do piątku 6 grudnia. Wtedy analityk sprezentował mi kolejny brakujący dokument do uzupełnienia. Otóż okazało się, że brakuje umowy darowizny, na mocy której zbywca mieszkania stał się jego właścicielem. Umowę dostarczono tego samego dnia i od tamtej pory znowu cisza, choć termin zapłaty za nieruchomość mija za kilka dni.

Nigdy nie zrozumiem, dlaczego ten proces tyle trwa, dlaczego poproszono mnie o opłacenie opratu szacunkowego za nieruchomość, co do której stanu prawnego bank ma wątpliwości i ciągle żąda dodatkowych dokumentów. Konieczność wglądu w umowę darowizny można było ustalić po zajrzeniu do KW mieszkania. To powinien być pierwszy krok analityka, a nie jeden z ostatnich po tym, jak klient opłacił operat szacunkowy.

Dziś już idę podpisać umowę w innym banku, bo nie zamierzam ryzykować przepadku zadatku dla kredytu na nieco lepszych warunkach. Rozczarowanie jest tym większe, że jestem klientem ing od 20 lat i poniosłem koszty bezsensownego operatu szacunkowego. 

Nie polecam, strata czasu.

Odpowiedz
0 Lajków
piow
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
28-11-2024
Wiadomość 1 z 2 (103 wyświetleń)

Re.: Dramatycznie długi czas oczekiwania na decyzję ws. kredytu hipotecznego

Ciekawostka: ten sam bank oferuje mi 400k pożyczki gotówkowej z decyzją od ręki, a ma wątpliwości przy kredycie na 200k zabezpieczonego nieruchomością w centrum dużego miasta. Czy to nie kuriozum?
Odpowiedz
0 Lajków
piow
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
28-11-2024
Wiadomość 2 z 2 (101 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Ubezpieczenie spłaty kredytu hipotecznego

Przymierzam się do kredytu hipotecznego i w ramach rozpoznania ofert banków staram się zrozumieć warunki niezbędne do uzyskania obniżonego oprocentowania w ofercie specjalnej 'Mieszkaj wygodnie na swo...

11-12-2024
Re.: Brak możliwości zamknięcia konta przez Internet

Aby wyjaśnić sytuację, proszę, skontaktuj się z nami na czacie w Moim ING. Czat znajdziesz na dole strony po zalogowaniu do Mojego ING.

11-12-2024
Polska bezgotówkowa

Mam JDG i zastanawiam się, czy w ramach Polskiej Bezgotówkowej mogę dostać terminal, czy to raczej dla większych firm?

11-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy