Odpowiedz

Dołączenie do kredytu

Kupiliśmy z partnerem mieszkanie za trochę ponad 500 tys od dewelopera, na którego zakup partner wziął kredyt hipoteczny (ok 30% wartości), nie przystąpiliśmy do kredytu razem ponieważ czekałam na nowa umowę w pracy, a mieliśmy już podpisana umowę deweloperska i zależało nam na czasie. Jestem współwłaścicielem mieszkania. Kiedy rozmawialiśmy z pośrednikiem expander powiedział ze w każdej chwili będę mogła dołączyć do kredytu tylko będę musiała dostarczyć zaświadczenie o zarobkach i bank zbada moja zdolność kredytowa. Natomiast jak partner podpisywał już umowę kredytowa w banku to Pani która nas obsługiwała powiedziała, ze nie będzie potrzeby badania mojej zdolności, ponieważ partner wziął kredyt na tylko 170 tys a sam miał zdolność na ponad 200 wiec i tak moje zarobki i zdolność tu nic nie zmieniają bo on już ten kredyt ma. Jak jest faktycznie? Czy powinnam się starać o zaświadczenie o zarobkach jeśli chcemy mnie dołączyć czy to tylko formalność? Z czym zgłosić się do banku i jak wyglada procedura? Może można załatwić to online? Z góry dziekuje za odpowiedz.
Odpowiedz
0 Lajków
Luckal
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
23-01-2023
Wiadomość 1 z 2 (1 947 wyświetleń)

Re: Dołączenie do kredytu

Przy dołączeniu do kredytu nie badamy ponownie zdolności kredytowej. W oddziale do podpisania będzie tylko aneks - płatny 200 zł.

Ważna jest czy akt notarialny przeniesienia własności (ten ostateczny akt notarialny) został już podpisany i czy w tym akcie jesteście oboje jako współwłaściciele?
Jeżeli tak, to nie wystarczy tylko aneks o dodanie 2-giej osoby do kredytu. W takim przypadku potrzebować będziemy aneksu zmieniającego zapisy w umowie kredytowej również płatny 200 zł.

Nie załatwimy tej sprawy online. Konieczna jest wasza wizyta w oddziale banku. Najlepiej zadzwonić wcześniej na naszą infolinię hipoteczną pod numer 32 357 00 57. Pracujemy od 8 do 20 w dni robocze i w sobotę od 8 do 16. Znajdziemy termin i umówimy spotkanie u doradcy hipotecznego.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 2 z 2 (1 861 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Zakup bilety komunikacji miejskiech - ulubione

@DominikaW:

Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne. 

To chyba będz

...

18-11-2024
Rangi w społeczności

Dzień dobry, jestem tutaj nowa Emotikon: Szczęśliwy i nieco pogubiona Emotikon: Mrugający Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,

...

18-11-2024
Re.: ING Księgowość - Działalność nierejestrowana

Obecnie usługi ING Księgowość dedykowane są wyłącznie dla działalności rejestrowanych, jednak analizujemy taką możliwość.

18-11-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy