27-06-2019 09:04
Witam,
w 2015r. podpisaliśmy z mężem umowę o kredyt budowlano hipoteczny w kwocie 280 000zł. Kredyt przeznaczony był na dokończenie budowy domu.
Mam wolne środki finansowe ok. 150-160tys., zamiast inwestować chciałabym nadpłacić kredyt. Oczywiście chciałabym uniknąć płacenia prowizji.
W podpisanej umowie jest zapis: "Prowizja za przedterminową spłatę kredytu w całości lub części wynosi 2,0% od spłaconej przed terminem kwoty przy czym prowizja nie będzie pobierana po upływie 3 lat od daty uruchomienia kredytu, a także w przypadku pierwszej częściowej spłaty, w pierwszych 3 latach od uruchomienia kredytu jeśli nadpłata nie przekracza 50% kwoty udzielonego kredytu."
Mam problem z określeniem daty uruchomienia kredytu, w umowie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi albo nie do końca rozumiem wszystkie zapisy. W umowie jest zapis: "Kredyt zostanie uruchomiony na rachunek bankowy prowadzony w Polsce w transzach zgodnie z zapisami załącznika nr 3 (…) Uruchomienie kredytu/transzy kredytu oznacza wypłatę środków z kredytu zgodnie z Umową. Uruchomienie wszystkich transz kredytu musi nastąpić przed terminem płatności pierwszej raty kapitałowo-odsetkowej. Kredytobiorca zobowiązany jest złożyć wniosek o uruchomienie wszystkich transz kredytu i spełnić warunki uruchomienia przed terminem płatności pierwszej raty kapitałowo-odsetkowej."
Czy jest to data:
a) uruchomienia pierwszej transzy w kwocie 120tys. zł (w moim przypadku wrzesień 2015),
b) uruchomienie 2 części pierwszej transzy w kwocie 138tys. zł (marzec 2016)
c) uruchomienie drugiej transzy kredytu w kwocie 22tys. zł (lipiec 2017) - wtedy została uruchomiona cała kwota kredytu.
Myślę, że nie ma to znaczenia dla kwestii wcześniejszej spłaty, ale na wszelki wypadek dodam, że w październiku 2017 podpisaliśmy aneks dot. wydłużenia terminu zakończenia inwestycji o 3 miesiące. Karencja w spłacie rat obowiązywała do września 2017 (od października płaciliśmy już pełne raty).
Gdyby uruchomienie kredytu=data uruchomienia pierwszej transzy (czyli liczyłaby się data z września 2015) to spłaciłabym 160tys., natomiast obawiam się, że uruchomienie kredytu=data uruchomienia wszystkich transz (pełnej kwoty) wówczas opłacałoby mi się wpłacić co najwyżej 140tys.
Proszę o pomoc w zrozumieniu opisanej kwestii.
27-06-2019 10:25
Z opisanej przez Ciebie sytuacji wynika, że nie pobierzemy prowizji za nadpłatę kredytu, ponieważ minęło już 3 lata od daty jego uruchomienia. Tutaj bierzemy pod uwagę wypłatę pierwszej transzy.
Niestety nie znamy dokładnej daty podpisania umowy. Możemy to dla Ciebie sprawdzić, jeśli skontaktujesz się z nami telefonicznie. Kontakt jest możliwy w dni robocze od 7:30 do 21:00 oraz soboty od 8:00 do 16:00, pod numerem 32 357 00 57.
Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i
... 14-11-2024Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
13-11-2024Dzień dobry,
czy ING udziela kredytu hipotecznego na budowę domu na działce ze służebnością gruntową niewielkiego obszaru tej działki?
Pozdrawiam
14-11-2024