26-12-2020 21:14 | Edytowano: 26-12-2020 21:15
Jestem na etapie: 2 - Analizujemy dokumenty
Nie wysyłałem im operatu ponieważ Pani doradczyni mówi, że będę mógł skorzystać z ich specjalisty. Co o tym myślicie, czy jak bym teraz prywatnie zlecił wykonanie, czy to przyśpieszy procedurę ?
Czy uważacie, że jest szansa na dniach otrzymać odpowiedź z ING - wyniki analizy?
PS.
mam pozytywną decyzję w Pekao S.A, jednak korzystniejsza oferta jest tutaj i tu mam konto firmowe co by było wygodniejsze dla mnie.
26-12-2020 21:48 | Edytowano: 26-12-2020 21:56
@arkmod, jeśli w PEKAO płaciłeś za operat to ja na Twoim miejscu poprosiłbym bank o ten operat i dosłał go ING. Wiadomo, że lepiej by było gdybyś złożył już teraz operat do wniosku, bo wówczas przy wydawaniu Decyzji Wstępnej, bank może wydać również decyzję ostateczną (o ile będzie mógł podjąć decyzje na podstawie załączonych do wniosku dokumentów).
Natomiast czekanie, aż Twój status wniosku w ING wpadnie na etap wycena nieruchomości to obecnie długa droga. Jeśli masz czas i nie musisz się decydować w najbliższym czasie na PEKAO to warto poczekać na ING. Według mnie do decyzji ostatecznej w ING poczekasz jeszcze ok 30 dni.
Co do tego kiedy otrzymasz wynik analizy ING tj. decyzje wstępną to jeszcze Twój wniosek nie jest analizowany, bo na dziś dzień analizowane są wnioski z dnia 23 listopada.
ref: https://www.ing.pl/partner/hipoteka/proces-kredytowy
Warto podpytać albo poszukać na forum ile trwał cały proces kredytowy u osób, które na początku listopada składały wnioski, bo to Ci pokaże ile de facto się obecnie czeka na finalną decyzję.
26-12-2020 22:17
ok, ale czy po moim operacie będzie jeszcze musiał ktoś z ING przyjść robić swój własny operat - weryfikację tego z PEKAO ?
czy tamten rzeczoznawca musi tylko wypisać ten wzór - operatu z ING dodatkowo ?
27-12-2020 11:22 | Edytowano: 27-12-2020 11:36
@arkmod, jeśli operat był/będzie wykonany zgodnie z wytycznymi banku ING to bank przyjmie Twój zewnętrzny operat. Zatem możesz bankowi ING dostarczyć operat szacunkowy wykonany przez rzeczoznawcę.
Zanim zlecisz operat, przekaż rzeczoznawcy poniższe pliki:
ref:
ps. jeśli składałeś wniosek przez pośrednika kredytowego to on powinien Cie doradzić i przeprowadzić Cie przez ten krok, abyś wiedział czy operat z PEKAO był zaakceptowany przez ING.
27-12-2020 19:19
29-12-2020 16:01
29-12-2020 20:00
31-12-2020 14:34
Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024mogli w jakiś sposób poinformować, niekiedy są komunikaty o ew. przerwach lub awariach
08-11-2024