08-11-2016 08:18
Witam,
w maju br. zastrzegałem telefonicznie w ING dowód osobisty, który straciłem w wyniku kradzieży.
Wczoraj podczas wizyty w innym banku, w którym rónwnież posiadam rachunek osobisty od kilku lat, okazało się, że mój skradziony dowód nie jest zastrzeżony. Jak to możliwe?
08-11-2016 08:39
Jeżeli zastrzegasz dokument tożsamości podczas rozmowy telefonicznej w naszym banku wprowadzamy go do Bazy Dokumentów Zastrzeżonych, która zarządzana jest przez Związek Banków Polskich. Dzięki aplikacji chronione są osoby, które utraciły swój dokument tożsamości lub których dane mogą zostać nadużyte lub zostały użyte. Dodam, że z aplikacji korzystają podmioty z sektora finansowego oraz inne instytucje, które w ramach prowadzonej działalności identyfikują osoby na podstawie dokumentów umożliwiających potwierdzenie tożsamości klientów. To czy dokument w danym banku został zastrzeżpony zależy od tego czy uczestniczy on w aplikacji Dokumentów Zastrzeżonych.
08-11-2016 09:53
Z jasnych powodów nie będę wymieniał nazwy banku, o którym wspominam, natomiast jest to duża instytucja, która widnieje na liście zastrzegających dokumenty na stronie http://www.dokumentyzastrzezone.pl/.
Czy jest jakaś możlwość, żeby sprawdzić czy dokument rzeczywiście jest w tej bazie zastrzeżony?
08-11-2016 10:11
Oczywiście sprawdzimy to. Sprawę proponuję złożyć reklamacyjnie poprzez wiadomość po zalogowaniu do usługi bankowości elektronicznej, telefonicznie pod numerem 32 357 00 62 od pn. do pt. od godziny 8.00 do godziny 19.00 lub w dowolnej placówce naszego banku.
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
23 | |
12 | |
8 | |
7 | |
6 |