03-06-2019 23:45
Witam,
Otóż została na mnie nałożona blokada z tytułu egzekucji komorniczej.
Kwota wolna od zajęcia wynosi 1687,50zł. W miesiącu maj na moim koncie, po wpłynięciu wypłaty (+ środki zgromadzone)
było 2682 zł, dzień później bank wziął 1539 zł zostawiając mi do dyspozycji 1143 zł (gdzie powinien zostawić 1687,50 i tak w każdym miesiącu bo jest to kwota objęta ochroną i tyle wynosi od roku 2019, a każdą kwotę ponad wcześniej wymienioną, bank przelewa na konto windykatora), więc jakim prawem bank może sobie "brać ile chce" ? Dodam, że Pani w obsłudze tłumaczyła się tym, że muszą robić bilans z dwóch miesięcy. Zastanawia mnie,że bank sumuje kwoty z dwóch miesięcy i potrąca sobie z tego, co chyba nijak się ma do regulacji Kodeksu pracy.
Pozdrawiam
06-06-2019 15:55
@Delegat90 Pierwszego dnia miesiąca zliczamy stan wszystkich kont, które u nas masz. Jeśli w tym konkretnym miesiącu otrzymasz kolejne uznanie, dodamy je do tej sumy. W sytuacji, gdy suma przekroczy kwotę wolną, nadwyżkę przekazujemy na zajęcie. Każda Twoja transakcja, również pomniejsza kwotę wolną.
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
21 | |
12 | |
7 | |
6 | |
4 |