20-03-2017 15:07
Witam.
Mam na swoim koncie zajęcie egzekucyjne od komornika. Dotychczas moja kwota wolna od zajęcia gwarantowana mi ustawowo wynosiła ok. 1400 zł. Niestety ostatnimi czasy owa kwota spadła do ok. 790. Co może być tego przyczyną? Błąd systemu, czy może jakiś nieznamy mi punkt regulaminu, czy może agresywna próba komornika pozbawienia mnie środków do życia? Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
21-03-2017 00:23
21-03-2017 07:43
@JackThrashmasz rachunki również w innych bankach?
Z tego co mi wiadomo to wolne środki to jedna kwota, proporcjonalnie rozkładana na wszystkie rachunki.
Więc jeżeli posiadasz więcej rachunków, które zajmie komornik, to kwota rozłoży się pomiędzy te konta.
Jeżeli nie masz żadnego innego rachunku, to zgłosiłbym problem.
21-03-2017 10:33
Jest to moje jedyne konto bankowe, także muszę to zgłosić.
21-03-2017 17:40
Standardowo, kwota wolna przyznawana co miesiąc to 1500 zł.
Proszę, skontaktuj się z nami: 32 357 00 69 lub wyślij wiadomość przez bankowość internetową. Sprawdzimy, dlaczego masz do dyspozycji niższą kwotę.
22-03-2017 07:51
@MarcinBa czy kwota jest "dzielona" na ilość rachunków jakie zajął komornik?
Jeżeli ten sam komornik dla danego tyt. egz. zajął również inne konta to czy wolne środki (kwota 1500 zł) zostaną proporcjonalnie rozłożona pomiędzy nimi?
22-03-2017 16:09
Witam raz jeszcze.
Otrzymałem odpowiedź, iż wszelkiego rodzaju transakcje powodują uszczuplenie limutu kwoty wolnej od zajecia, co mnie zdziwiło, gdyż zarówno w myśl tekstu ustawy, jak i u konkurencyjnych banków kwota wolna od zajęcia się nie zmienia w zależności od liczby operacji finansowych(zarówno wpłat, jak i wypłat z konta) i dopiero ewentualna nadwyżka jest przekazywana komornikowi. Natomiast w ING "kwota wolna od zajęcia" nie jest tak na prawdę kwotą wolną od zajęcia jaką być powinna w mysl prawodawstwa, ale jakby limitem sumy pineiężnej operacji przeprowadzonych w danym miesiącu i podlega on odowieniu co miesiąc.
W świetle tych informacji poważnie myślę nad przeniesieniem konta do jednego z konkurencyjnych banków.
Pozdrawiam.
23-03-2017 07:55
To co napisałem (sposób działania) jest ciekawe.
Myślę, że jednak warto poczekać na wyjaśnienie z Banku.
Trudno mi uwierzyć, że Bank nie stosuje się do regulacji.
23-03-2017 08:38
@JackThrash @Konto usunięte Kwota wlna od zajęcia egzekucyjnego jest wspólna dla wszystkich kont, które taki organ zajął. Oznacza to, że wykorzystywanie środków z któregokolwiek konta objętego zajęciem powoduje obniżenie kwoty wolnej. To prawda, że odnawia się ona co miesiąc i wynosi 1500 zł. Potwierdzam też, że przekazujemy do wskazanego organu egzekucyjnego, np. komornika sądowego nadwyżkę nad obecnie dostepną kwotę wolną. Przedstawię to na krótkim przykładzie. Jeżeli pozostała kwota wolna na dany dzień to 1000 zł, a na konto objęte zajęciem wpływnie 1500 zł to nadwyżkę 500 zł przekażemy odpowiedniemu organowi egzekucyjnemu.
23-03-2017 12:26
ŁukaszW pisze:dla wszystkich kont, które taki organ zajął.
W innych bankach również? Czy dotyczy to tylko rachunków zajętych w ING?
U mnie też wydłużyli,przed chwilą zobaczyłem w aplikacji
04-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
23 | |
12 | |
8 | |
7 | |
6 |