14-11-2021 18:52
Dzień dobry,
Używam usługi ING Księgowość i mam problem. Może ktoś już to przerabiał? Kupuję usługi zagranicą i powinienem zarejestrować naliczenie i odliczenie VAT do tych usług. Czy tego nie da się zrobić w ING Księgowość? Albo inaczej: wiem jak to powinno być rozliczone i jakie są przepisy, ale nie wiem jak to w ING Księgowość zarejestrować? Może ktoś pomoże?
Kevlar
16-11-2021 00:05 | Edytowano: 16-11-2021 00:06
Dzień dobry,
powinieneś wprowadzić do portalu fakturę jako import usług z Unii Europejskiej.
Jak zaksięgować fakturę tak, aby wykazała się w prawidłowych kolumnach deklaracji JPK_V7?
Aby faktura od zagranicznego kontrahenta, która dotyczy importu usług z Unii Europejskiej prawidłowo wykazała się w deklaracji, to należy w pierwszej kolejności utworzyć odpowiednią kategorię księgową. W zakładce:
Dane i ustawienia -> Ustawienia księgowe- >Kategorie -> Dodaj kategorię.
Następnie:
- w okienku Kolumna KPiR należy wybrać, że jest to koszt,
- w okienku Metoda rozliczenia podatku należy wybrać Koszt uzyskania przychodu,
- w okienku Metoda rozliczenia VAT należy wybrać opcję odliczenia vatu 100%,
- w okienku Odliczenie VAT należy wybrać Wewnątrzwspólnotowy import usług,
- w okienku stawka VAT należy wybrać stawkę VAT, jaką dana usługa jest opodatkowana w Polsce.
Fakturę powinieneś wprowadzić jako zwykłą fakturę (nie zaznaczaj okienka wewnątrzwspólnotowa), wybierz na fakturze polską stawkę VAT. Usługa z faktury musi być dodana do listy produktów jako typ: usługa.
Jeśli wprowadzisz fakturę spełniając te wszystkie warunki, wówczas VAT z tej faktury w deklaracji wykaże się zarówno w sprzedaży jak i w zakupach to tzw. VAT neutralny.
Mam nadzieję, że ta informacja będzie dla Ciebie pomocna.
No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.
24-12-2024Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn
... 24-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
12 | |
11 | |
6 | |
5 | |
4 |