14-11-2021 18:52
Dzień dobry,
Używam usługi ING Księgowość i mam problem. Może ktoś już to przerabiał? Kupuję usługi zagranicą i powinienem zarejestrować naliczenie i odliczenie VAT do tych usług. Czy tego nie da się zrobić w ING Księgowość? Albo inaczej: wiem jak to powinno być rozliczone i jakie są przepisy, ale nie wiem jak to w ING Księgowość zarejestrować? Może ktoś pomoże?
Kevlar
16-11-2021 00:05 | Edytowano: 16-11-2021 00:06
Dzień dobry,
powinieneś wprowadzić do portalu fakturę jako import usług z Unii Europejskiej.
Jak zaksięgować fakturę tak, aby wykazała się w prawidłowych kolumnach deklaracji JPK_V7?
Aby faktura od zagranicznego kontrahenta, która dotyczy importu usług z Unii Europejskiej prawidłowo wykazała się w deklaracji, to należy w pierwszej kolejności utworzyć odpowiednią kategorię księgową. W zakładce:
Dane i ustawienia -> Ustawienia księgowe- >Kategorie -> Dodaj kategorię.
Następnie:
- w okienku Kolumna KPiR należy wybrać, że jest to koszt,
- w okienku Metoda rozliczenia podatku należy wybrać Koszt uzyskania przychodu,
- w okienku Metoda rozliczenia VAT należy wybrać opcję odliczenia vatu 100%,
- w okienku Odliczenie VAT należy wybrać Wewnątrzwspólnotowy import usług,
- w okienku stawka VAT należy wybrać stawkę VAT, jaką dana usługa jest opodatkowana w Polsce.
Fakturę powinieneś wprowadzić jako zwykłą fakturę (nie zaznaczaj okienka wewnątrzwspólnotowa), wybierz na fakturze polską stawkę VAT. Usługa z faktury musi być dodana do listy produktów jako typ: usługa.
Jeśli wprowadzisz fakturę spełniając te wszystkie warunki, wówczas VAT z tej faktury w deklaracji wykaże się zarówno w sprzedaży jak i w zakupach to tzw. VAT neutralny.
Mam nadzieję, że ta informacja będzie dla Ciebie pomocna.
Hej, korzystając z Vinted, olx czy innych portali w ramach bezpieczeństwa swoich danych nie podaje swoich prawdziwych danych, pojawił się problem pierwszy raz dopiero gdy założyłem konto w ING, przysz
... 22-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
21 | |
12 | |
7 | |
6 | |
4 |