29-03-2023 15:34
U mnie podobna sytuacja. O ile zainteresowanie moim kontem mogę zrozumieć ze względu na znaczące wpływy ze źródeł kapitałowych to i tak groźba wypowiedzenia kredytów skłoniła mnie do przeniesienia ich do innego banku co zamierzam zrobić w czerwcu, (można sobie wyobrazić, że te dzidy mogły by mi położyć a przynajmniej bardzo poturbować firmę. Przelewy od klientów już wpływają na inne konto w innym banku i widać piękny wykresik jak z kilkudziesięciu tysięcy miesięcznie obroty w ING ku mojej radości spadły niemal do zera (czasami ktoś przez pomyłkę coś wpłaci). Jednak w przypadku mojej żony, nauczycielki która otrzymuje przelewy od podmiotu Biuro Oświaty w Ożarowie mazowieckim (czyli powszechnie znanej organizacji terrorystycznej) o tytułach "wynagrodzenie za miesiąc" lub "godziny nadliczbowe" jak wszyscy terroryści żona jest na etacie pytanie o źródło dochodów jest taką bezczelnością, że w dniu dzisiejszym otwiera dla siebie rachunek w innym banku i synowie również (nie mają w ING kredytów więc zrobią to w tym tygodniu). Po blisko 20 latach skreślamy ten bank z listy i żadne oferty tego banku nie będą w przyszłości rozpatrywane. Nawet Marek Kondrat nie pomoże a tym bardziej jakiś pasztet na łyżwach.
30-03-2023 08:37 | Edytowano: 30-03-2023 08:41
Czy 2 wpływy miesięcznie na kwoty około 2500 zł w sumie opisywane jako czynsz to według ING wystarczający powód i ustawowa zgodnie z cytowanymi przepisami "uzasadniona okoliczność" do podejrzeń o pranie brudnych pieniędzy lub terroryzm? Wydawało mi się, że banki powinny być instytucjami ponad miarę poważnymi. Chodzi o pieniądze. Ustawa nakłada na was obowiązek dając pole do popisu dla rozsądku jeśli jest za sprawą dopisanego to treści przepisu zwrotu, cytuję: "w przypadkach uzasadnionych okolicznościami". Jakie okoliczności to uzasadniają w opisanym przypadku? Nie mam nawet możliwości wypłaty gotówki bo nie mam karty. 2 przelewy na rachunek i z rachunku także wyłącznie transparentne przelewy. To pranie pieniędzy? Sponsorowanie terroryzmu?
PS
od 3 lat piszecie, że inne banki także muszą..... tak, musza, ale robią to racjonalnie. Mam kilka kont, na jedno tylko wpłaty własne - i do tej pory bank nic ode mnie nie żąda. A blokada, groźby wypowiedzenia umów i inne blablabla zaowocowały jednym. LIKWIDUJĘ RACHUNEK.
30-03-2023 08:53
Musado2. Nieprawda. Chyba że 500, 1000 zł to większa gotówka.
Zysk z obligacji kupionych z dyskontem (np. po 99% wartości nominalnej) i utrzymanych do wykupu opodatkowany jest w sposób zryczałtowany, czyli podatek płacony jest przez biuro maklerskie. Klienci nie
... 29-05-2023Witam wszystkich,
czy jeśli kupię obligacje na rynku wtórnym za np. 99% ceny i zaczekam do wykupu przez eminenta po wartości nominalnej to od tego 1% muszę odprowadzić podatek i wykazać w PIT-38 czy ja
... 29-05-2023Brak możliwości dodania drugiej ikonki blika dla drugiego typu konta to chyba najwieksza wada obecnej aplikacji ing. Dziwię się że to nie zostało naprawione od tylu lat. Rozmawiałem ostatnio na jakimś
... 26-05-2023