Odpowiedz

Dyspozycja na wypadek śmierci

Jeśli ktoś chce wydać dyspozycję wypłaty środków z konta swoim wnukom, to czy musi brać ze sobą jakieś konkretne dokumenty dotyczące pokrewieństwa, czy wystarczy swój dokument tożsamości i oświadczenie woli?
Osoba ta z oczywistych względów zna wszystkie dane wnuków, tj. pesele, imiona, nazwiska, imiona rodziców itd. (widziałem, że w którymś z postów ktoś napisał: Powinien znać: imię, nazwisko, imię ojca, matki, pesel, adres i stopień pokrewieństwa).

ryszyn
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
1
02-05-2023
Wiadomość 1 z 2 (1 135 wyświetleń)

Re.: Dyspozycja na wypadek śmierci

Potrzebne dane zapisobiorcy to:
- imię i nazwisko
- imię ojca i matki
- PESEL (lub data urodzenia, jeśli zapisobiorca nie jest rezydentem podatkowym Polski)
- adres
- stopień pokrewieństwa
- wysokość zapisu

Te informacje będą wystarczające, do złożenia dyspozycji na wypadek śmierci.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
DominikaW
Moderator
Moderator icon
251
47
11-02-2020
Wiadomość 2 z 2 (1 064 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam. Złożyłem wniosek na kredyt hipoteczny na działkę. W rozmowie z właścicielem dzałki dojazd do działki jest droga prywatną. Przy składaniu wniosku powiedziałem że dojazd do dzidłki będzie służebn...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy