19-02-2023 10:27
Witam,
Jak rozumiem z poprzednich podobnych postów, PIT-8C zostaje generowany w przypadku gdy w danym roku kalendarzowym zamknęłam pozycje na koncie maklerskim.
Co jednak w wypadku, gdy nie zamknęłam pozycji ale otrzymałam dywidendy? (co także wiąże się z obowiązkiem podatkowym, afaik)
Z góry dziękuję,
D.Z.
19-02-2023 12:31
20-02-2023 09:45
Dywidendy od polskich instrumentów finansowych są opodatkowywane przy ich wypłacie, co można sprawdzić w historii konta maklerskiego. Inaczej bywa przy wypłacie dywidend od instrumentów zagranicznych. Może być tak, że nie są opodatkowane lub opodatkowane niższą stopą podatkową i wówczas obowiązek podatkowy jest po Twojej stronie. W takim przypadku skontaktuj się z naszymi maklerami pod nr 32 357 00 32.
Taki komunikat dostałam dzisiaj po nadpłacie kredytu hipotecznego , Dodam ,że wczoraj równiez zrobiłam nadpłatę i bez problemu skróciłam o 3 mc . Dzisiejsza nadpłata to równowartość dwóch rat kapitał
... 08-12-2023A jeszcze jedno. Ile jest rubryk w pismach urzędowych do podawania nr konta? Stosujemy tam spacje? Nie ulepszajcie na siłę tego, co nie potrzeba. Może PESEL też podzielicie?
08-12-2023Już myślałem, że nie będzie problemów, ale nie. Jak mówię lepsze jest wrogiem dobrego. Nie mogę poprawnie wpisać nr konta robiąć przelew. Zrobiliście podział na segmenty liczbowe. Dwie pierwsze, przer
... 08-12-2023Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
6 | |
2 | |
2 | |
2 | |
1 |