Jak inwestować

Odpowiedz

PIT-38 dywidenda zagraniczna ???

Dzień dobry

Dostałem dywidendę w 2022r ze spółki notowanej na GPW a mającą siedzibę za granicą (ASBIS). I tu moje pytanie skąd mam wiedzieć czy dana spółka przelała na moje konto dywidendę BRUTTO (po opodatkowaniu, jeżeli taki podatek został pobrany za granicą) czy NETTO (jeżeli podatek za granicą wyniósł 0%), i czy został pobrany w ogóle podatek u źródła czy nie? 

Pozdrawiam

Grzegorz

Odpowiedz
0 Lajków
Andrzej_Z
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
12-12-2022
Wiadomość 1 z 2 (5 135 wyświetleń)

Re.: PIT-38 dywidenda zagraniczna ???

Księgowanie dywidend możesz sprawdzić w module Makler w zakładce: Historia>Operacje finansowe>Dywidendy. Następnie wybierz właściwą zakładkę waluty księgowania.

Możesz porównać kwotę faktycznie zaksięgowaną na Twoim koncie maklerskim z opisem księgowania - za kodem ISIN jest podana ilość akcji oraz wysokość dywidendy brutto ze spółki. 

W przypadku spółki Asbis przy wypłacie dywidendy  w roku 2022 podatek u źródła nie był pobierany.

PawełH
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
92
19
15-06-2020
Wiadomość 2 z 2 (5 093 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Rozpatrzenie wniosku

Tak - wspaniale. Należy nadmienić, że proces weryfikacji dokumentów nie jest realizowany do zakończenia w jednym kroku. Kiedy znajdujecie państwo brak - podajecie wymaganie i wniosek trafia na koniec

...

31-03-2025
Re.: Długi proces decyzyjności

Dziękuje za odpowiedź Pani Natalio.
Niestety ale nie widzę sensu dla mnie składania reklamacji bo nic to nie zmieni. Termin minął.
Jeżeli to ma przysporzyć państwu źródła do poprawy procesu - to ja podz

...

31-03-2025
Re.: Elewacja - kredyt hipoteczny

Prosimy w tej sprawie skontaktuj się z naszymi doradcami hipotecznymi. Przez naszą stronę możesz się umówić na spotkanie wideo z dowolnego miejsca. Skorzystać z naszej strony www.ing.pl/kontakt : Spot...

31-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy