21-03-2023 19:06
Dzień dobry
Dostałem dywidendę w 2022r ze spółki notowanej na GPW a mającą siedzibę za granicą (ASBIS). I tu moje pytanie skąd mam wiedzieć czy dana spółka przelała na moje konto dywidendę BRUTTO (po opodatkowaniu, jeżeli taki podatek został pobrany za granicą) czy NETTO (jeżeli podatek za granicą wyniósł 0%), i czy został pobrany w ogóle podatek u źródła czy nie?
Pozdrawiam
Grzegorz
22-03-2023 09:06
Księgowanie dywidend możesz sprawdzić w module Makler w zakładce: Historia>Operacje finansowe>Dywidendy. Następnie wybierz właściwą zakładkę waluty księgowania.
Możesz porównać kwotę faktycznie zaksięgowaną na Twoim koncie maklerskim z opisem księgowania - za kodem ISIN jest podana ilość akcji oraz wysokość dywidendy brutto ze spółki.
W przypadku spółki Asbis przy wypłacie dywidendy w roku 2022 podatek u źródła nie był pobierany.
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
17-11-2024Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
2 | |
1 | |
1 |