Jak inwestować

Odpowiedz

PIT-38 dywidenda zagraniczna ???

Dzień dobry

Dostałem dywidendę w 2022r ze spółki notowanej na GPW a mającą siedzibę za granicą (ASBIS). I tu moje pytanie skąd mam wiedzieć czy dana spółka przelała na moje konto dywidendę BRUTTO (po opodatkowaniu, jeżeli taki podatek został pobrany za granicą) czy NETTO (jeżeli podatek za granicą wyniósł 0%), i czy został pobrany w ogóle podatek u źródła czy nie? 

Pozdrawiam

Grzegorz

Odpowiedz
0 Lajków
Andrzej_Z
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
12-12-2022
Wiadomość 1 z 2 (7 443 wyświetleń)

Re.: PIT-38 dywidenda zagraniczna ???

Księgowanie dywidend możesz sprawdzić w module Makler w zakładce: Historia>Operacje finansowe>Dywidendy. Następnie wybierz właściwą zakładkę waluty księgowania.

Możesz porównać kwotę faktycznie zaksięgowaną na Twoim koncie maklerskim z opisem księgowania - za kodem ISIN jest podana ilość akcji oraz wysokość dywidendy brutto ze spółki. 

W przypadku spółki Asbis przy wypłacie dywidendy  w roku 2022 podatek u źródła nie był pobierany.

PawełH
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
95
20
15-06-2020
Wiadomość 2 z 2 (7 401 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: przestrzegam przed ING

ODMOWA UDZIELENIA KREDYTU powód: odmowa dokonana została, na podstawie: wewnętrznych regulacji Banku.

Czekałem 33dni robocze, zamiast 21. Wnioskowałem o 260 tys na skończenie budowy, pod zastaw hipotek

...

09-05-2026
Re: aplikacja mobilna nie chce zrobić zdjęcia dowodu przy zakładaniu konta

Obecnie aplikacja moje ING robi już zdjęcia (!).. Ale konta dalej nie mogę założyć, zdjęcia dowodu z obu stron robi, tylko jest problem z selfie, wciąż "nie udało się zrobić zdjęcia twojej twarzy", a

...

08-05-2026
Re: Re.: Brak wpłaty poprzez wpłatomat

Ok, dziękuję. Dziś muszę dokonać płatności. Dwa dni temu wpłacałem 1500 i 500, w tym samym terminalu a  środki były dostępne po kilku sekundach. Dziś wpłaciłem 800 pln blikiem a nic nie wpłynęło, a pi

...

08-05-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy