21-03-2023 19:06
Dzień dobry
Dostałem dywidendę w 2022r ze spółki notowanej na GPW a mającą siedzibę za granicą (ASBIS). I tu moje pytanie skąd mam wiedzieć czy dana spółka przelała na moje konto dywidendę BRUTTO (po opodatkowaniu, jeżeli taki podatek został pobrany za granicą) czy NETTO (jeżeli podatek za granicą wyniósł 0%), i czy został pobrany w ogóle podatek u źródła czy nie?
Pozdrawiam
Grzegorz
22-03-2023 09:06
Księgowanie dywidend możesz sprawdzić w module Makler w zakładce: Historia>Operacje finansowe>Dywidendy. Następnie wybierz właściwą zakładkę waluty księgowania.
Możesz porównać kwotę faktycznie zaksięgowaną na Twoim koncie maklerskim z opisem księgowania - za kodem ISIN jest podana ilość akcji oraz wysokość dywidendy brutto ze spółki.
W przypadku spółki Asbis przy wypłacie dywidendy w roku 2022 podatek u źródła nie był pobierany.
Standardowo maksymalny czas na odpowiedź, to 30 dni. Tutaj jednak nie widzimy szczegółów Twojego zgłoszenia. Prosimy, skontaktuj się ze specjalistą, który przyjmował odwołanie. Mamy nadzieję, że temat
... 13-06-2025Informacja skarbowa własnie potwierdziła telefonicznie iż nie były to darowizny. Dla bezpieczeństwa wyślę jeszcze zapytanie żeby mieć to na papierze.
12-06-2025Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
2 | |
2 | |
1 | |
1 |