Odpowiedz

Instrumenty Pochodne a PIT

Dzień dobry,

mam pytanie dotyczące PIT. W styczniu postanowiłem spróbować day tradingu na kontrakcie forward FW20 i jak pewnie większość tutaj zakończyłem z lekka strata.

Mam następujące pytanie:

Jak to później będzie rozliczane na PITcie? W związku z dźwignia mam jakąś abstrakcyjna wartość zakupu i sprzedaży (kilkaset tysięcy) gdzie wartość sprzedaży jest mniejsza od zakupu o wspomniana stratę. Czy taki obrot może powodować problemy z PIT jeżeli są one niewspółmierne do zarobków?

Dziękuje i pozdrawiam
Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 1 z 6 (4 776 wyświetleń)

Re.: Instrumenty Pochodne a PIT

W dokumencie PIT 8C wystawianym do konta maklerskiego w polach: "Przychód" i "Koszt uzyskania przychodu" wykazana  kwota będzie według wartości kontraktu terminowego (czyli cena x mnożnik). 

Pytanie, które zadałeś o porównanie obrotu i zarobków nie jest pytaniem do nas. Skontaktuj się z właściwym Urzędem Skarbowym.

PawełH
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
92
19
15-06-2020
Wiadomość 2 z 6 (4 766 wyświetleń)

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Rozumiem, ze wysyłają Państwo co roku w lutym taki PIT i jest to jedyna forma rozliczenia z US takich kontraktów terminowych? A dochód z tego tytułu to będzie to co widzę w „rozliczeniu pochodnych” w aplikacji Makler?

Jeżeli chodzi o druga część to wszystko jest jasne - po prostu byłem zaskoczony ze wpłacając depozyt 2k miałem tak na prawdę kontrakt terminowy na 40k - w takim razie będę wyglądał w PIT jak zawodowy trader Emotikon: Szczęśliwy
Pozdrawiam
Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 3 z 6 (4 734 wyświetleń)

Dokument PIT 8C za rok 2023 do konta maklerskiego udostępnimy klientom  w przyszłym roku - do końca lutego 2024,  do  pobrania w  Moje ING

(Moje dokumenty >Otwórz Moje dokumenty > Dokumenty bankowe > Informacje podatkowe).

W dokumencie PIT 8C wystawianym przez biuro maklerskie wykazywany jest łączny zrealizowany wynik na inwestycjach  (sumowane są zrealizowane w danym roku podatkowym zyski i straty).

Dane wstępne można sprawdzić w Maklerze w zakładce: Historia>Zyski i straty (w niektórych przypadkach wynik w PIT 8C będzie inny niż kwota z tej pozycji w Maklerze - niektóre transakcje, które tutaj są wykazywane nie trafiają później do PIT 8C, np. niepodatkowe). 

Odpowiedz
0 Lajków
PawełH
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
92
19
15-06-2020
Wiadomość 4 z 6 (4 715 wyświetleń)

A kiedy zostanie udostępniony PIT 8C za 2022 rok?

Odpowiedz
0 Lajków
jaszczomp27
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
13-02-2023
Wiadomość 5 z 6 (4 554 wyświetleń)

PIT 8C do konta maklerskiego za 2022 rok  udostępnimy do pobrania w lutym. Dokładna data nie jest jeszcze znana.

Odpowiedz
0 Lajków
PawełH
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
92
19
15-06-2020
Wiadomość 6 z 6 (4 537 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Rozpatrzenie wniosku

Tak - wspaniale. Należy nadmienić, że proces weryfikacji dokumentów nie jest realizowany do zakończenia w jednym kroku. Kiedy znajdujecie państwo brak - podajecie wymaganie i wniosek trafia na koniec

...

31-03-2025
Re.: Długi proces decyzyjności

Dziękuje za odpowiedź Pani Natalio.
Niestety ale nie widzę sensu dla mnie składania reklamacji bo nic to nie zmieni. Termin minął.
Jeżeli to ma przysporzyć państwu źródła do poprawy procesu - to ja podz

...

31-03-2025
Re.: Elewacja - kredyt hipoteczny

Prosimy w tej sprawie skontaktuj się z naszymi doradcami hipotecznymi. Przez naszą stronę możesz się umówić na spotkanie wideo z dowolnego miejsca. Skorzystać z naszej strony www.ing.pl/kontakt : Spot...

31-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy