17-06-2020 21:53
Witam, wczoraj padłem ofiarą wyłudzenia danych przez internet. Otrzymałem sms o dopłatę do przesyłki 1,49 bo rzekomo była nadwaga. Po wejściu na stronę podaną w wiadomości był wybór banków z których mogę wykonać przelew. wybrałem oczywiście ING. Po czym trzeba było podać login, oraz co niestandardowe imię, nazwisko, nr telefonu i email. Myślałem że te dane potrzebne są dla firmy kurierskiej. Następnie nastąpiło przekierowanie do podania hasła i to zorientowałem się że padłem ofiarą wyłudzenia danych ponieważ trzeba było padać całe hasło a nie tak jak zazwyczaj kilka wybranych znaków.
Reasumując oszustom udało się zdobyć moje imię, nazwisko, email, nr telefonu i login do bankowości internetowej. Hasła nie podałem ani jednego znaku. Co powinienem w tej sytuacji zrobić? Co mi grozi ze strony oszustów. Czy zablokować dostęp do bankowości internetowej?
17-06-2020 21:59
Dobrze, że finalnie zachowałeś czujność. W tej sytuacji na wszelki wypadek warto, abyś do nas zadzwonił (32 357 00 69 - jesteśmy tam dostępni 24/7) i sprawdził z naszymi specjalistami, czy ktoś nie próbował się do Ciebie zalogować. Jeżeli tamta osoba nie zna hasła, to nie powinna Ci nic grozić (ewentualnie blokada bankowości z powodu podania błędnego hasła kilka razy z rzędu). Proponowałbym Ci wizytę w oddziale banku i otwarcie nowej bankowości internetowej. Dzięki temu otrzymasz nowy login do swojej usługi
17-06-2020 22:09
Dziękuję za szybkę odpowiedź. Co do otworzenia nowej bankowości i zmiany loginu to chyba utracę wszystkie przelewy wzorcowe, odbiorców. Czy to prawda?
17-06-2020 22:10
Tak, nowa bankowość internetowa nie będzie posiadać danych z tej obecnej.
To przyglądajcie się i szybko wprowadzajcie Dzisiaj IKE, ETFy oraz zagraniczne rynki to podstawa. Jeśli się nie mylę, to dzisiaj każda wasza licząca się konkurencja ma wyżej wymienione usługi w swoic
... 27-11-2024Nie chce zakładać nowego wątku.
Naprawcie te bilety. Restart telefonu nie poprawia sytuacji. Zamknięcie całkowicie apki ING również.
Bilet zaraz po zakupie można podejrzeć. Natomiast później (np na żąda
... 27-11-2024To, że ktoś nie umie drukować to od razu argument, że logo ING nie w kolorze? Przecież tylko głównie o logo chodzi.
Jakoś w mBanku mamy w kolorze do dzisiaj
27-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
7 | |
5 | |
4 | |
4 | |
3 |