- Subskrybuj źródło RSS
- Oznacz temat jako nowy
- Oznacz temat jako przeczytany
- Przyklej wątek Wątek u bieżącego użytkownika
- Zakładka
- Subskrybuj
- Strona dopasowana do drukarki
- « Poprzedni
- Następny »
23-02-2025 17:03
Re.: Hasło maskowane - pozwólcie nam je wyłączyć!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Są ludzie, którzy korzystają z menadżerów i po to jest ten wątek, aby dać feedback bankowi, że to gryzie się z ich rozwiązaniem maskowania haseł. Koniec, kropka.
niestety bank o tym doskonale wie i nie chce zeby korzystac z menedzerow. nawet jak jest maskowane haslo - to mozna skonfigurowac tak zeby dalo sie uzupelnic poszczegolne pola. dziala to w pekao i kiedys dzialalo to tez w ing. ale ing dodal jakies skrypty ktore blokuja wklejanie danych liter w poszczegolne pola i uzupelnianie hasla juz nie dziala.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
23-02-2025
19:38
– ostatnio edytowany
08-03-2025
11:53
przez
AgnieszkaBin
[ Edytowane ]- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cała ta wypowiedź to kwintesencja chłopskiego rozumu. Chcesz, to zapisuj sobie hasła na spodzie foliowej czapeczki i korzystaj z takich lub innych rozwiązań, ale nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz pojęcia. Wielki spisek dostawców menadżerów haseł!
No proszę, jaki się mądraliński znalazł w sieci Sam nie masz pojęcia o czym piszesz. Naczytałeś się artykułów w sieci i wielki znawca się znalazł.
Managery haseł używałem zanim stało się to modne. W 2005r miałem już KeePass i na nie jednym już "zjadłem zęby" -
Zapomniałeś już wielkie wpadki LastPass czy to olałeś całkowicie? Prywatność Apple, Google, Snowdena i inne, które co chwilę wypadają to oczywiście wszystko wyssane z palca i tylko jest prawdziwe dla ludzi z foliową czapeczką. Ty żyjesz w jakimś Matrixie czy ignoranctwo level master?
Są ludzie, którzy korzystają z menadżerów i po to jest ten wątek, aby dać feedback bankowi, że to gryzie się z ich rozwiązaniem maskowania haseł. Koniec, kropka. Naprawdę nikt z nas nie potrzebuje tutaj Twojego rozumowania i wmawiania, że jesteśmy leniwi, nie musisz w ten sposób się wywyższać, bo Twoim brakiem wiedzy tylko się ośmieszasz przed osobami, które zajmują się cyberbezpieczeńswtem, a z drugiej strony wprowadzasz w błąd osoby, które na temacie się nie znają.
Bank może a nie musi. Koniec kropka. Gdyby chciał to już by dawno to wprowadził. W banku odpowiedzialni za bezpieczeństwo pracują ludzie, którzy mają większą wiedzę od Ciebie.
Problem z zapamiętaniem jednego hasła to robisz swoje samozaoranie. Świadczy tylko tym, że jesteś uzależniony od technologii i w ślepo wierzysz w teorie, którymi sie zachłysnąłeś. Manager haseł ma być, bo to jest teraz na czasie
Kończąc tą jałową dyskusję i kopanie się z koniem. Napisałem wyżej. Bank powinien dać możliwość wyboru i nie jestem przeciwny managerom haseł. Jak nie umiesz czytać co piszę, to lepiej nie komentuj. Albo jesteś z dzisiejszego pokolenia, które nie potrafi się skupić na kilku zdaniach, które czyta.
Napisałem raz. Wybór. Nie jestem przeciwny managerow haseł. Ale jak przy wszystkim, trzeba mieć zdrowy rozsądek. Nie ma idealnych rozwiązań i nigdy nie będzie. Każde ma zalety i wady. Każde ma jakieś ryzyko.
Nawet jak sobie poczytasz w sieci, to może dokopiesz się do specjalistów od bezpieczeństwa, którzy raczej nie zalecają zapisywać haseł do banku w managerze haseł. Tym bardziej, że podanie hasła do podmiotu trzeciego jakim jest manager haseł, jest łamaniem zapisu w regulaminie w banku, aby nie podawać nikomu hasła
Skoro nie wprowadzają takiego udogodnienia w ING, bo jakiś rozszczeniowy typek przed komputerem żąda, to znaczy, że mają ku temu uzasadnienie.
A szerzenie bzdetów, w które inni jeszcze uwierzą oraz ubliżanie komuś że ma inne zdanie i większe doświadczenie, to zostaw w piaskownicy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
23-02-2025 19:57
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pracuję jako CSO i siedzę w cyberbezpieczeństwie od ok. 20 lat, ale rozumiem, że rzucanie takich opinii u kolegi stanowi formę rozrywki

> Zapomniałeś już wielkie wpadki LastPass czy to olałeś całkowicie?
Nie olałem, zgadzam się z tym co pisze Niebezpiecznik w artykule, który sam zalinkowałeś. Dobrze zabezpieczony dostęp do managera haseł (nawet korzystając z chmury dostawcy) jest wciąż jedną z najbezpieczniejszych metod zarządzania danymi dostępowymi dla zwykłych użytkowników, co udowadnia wiele źródeł, m.in. te, które wcześniej zalinkowałem do badań naukowych.
> Bank może a nie musi. Koniec kropka.
Dlatego po to tutaj zebraliśmy się z innymi użytkownikami, aby przedstawić bankowi problem, nasze potrzeby i sugestie.

Do reszty tekstu się nie odniosę, bo czuję się jakbym słuchał wujka przy stole, który po alkoholu próbuje tłumaczyć jakby to on naprawił grę naszej reprezentacji w piłkę nożną

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
08-03-2025 13:35
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Więcej pokory, drogi kolego.
Piszesz i rozumiesz jak 20latek i mam rozumieć że pracujesz jako CSO? Dla kogo te ściemy?
Nie rozumiesz co napisałem, nie potrafisz się przyznać, że źle zrozumiałeś i dalej brniesz w swoje. Ponadto kilka razy uderzyłeś od razu we mnie personalnie
Wierzysz w jakieś badania naukowe, nie wiedząc nawet na czyje to zlecenie. A pamiętasz ostatnie zalecenia tychże naukowców, badaczy co zalecali jeszcze kilka lat temu hasła 8 znakowe jako wystarczające?
Nie zastanawia Cię w ogóle, dlaczego teraz giganci jak Google, Microsoft i Apple promują i zalecają Passkey?
Wierzysz we wszystko co wyczytasz w sieci, opierasz się na Niebezpieczniku, który co chwile zmienia zdanie w zależności jakie z tego korzyści mają
Ale oczywiście drugiej strony medalu, gdzie są specjaliści do cyberbezpieczeństwa, którzy nie zalecają używania managerów haseł do logowania do banku (ale nie bronią a wręcz zalecają do innych rzeczy) to nie przyjmujesz do świadomości? Nawet niektórzy specjaliści uważają, że do banku tylko wtedy, gdy ktoś jest naprawdę uparty/leniwy, jak jeszcze dodatkowo zastosuje sól.
I można tak wymieniać, wymieniać, w zależności co wyczytasz i gdzie ucho przyłożysz.
Moje stanowisko jest pośrodku, dlatego ze właśnie ja jestem pokorny. W przeciwieństwie do Ciebie, gdzie brniesz w jednym kierunku jak Ikar i każdy kto mówi inaczej, to nosi czapeczkę foliową.
Więc nie pisz mi o jakieś pokorze
Nie znasz nawet znaczeń słów, jakich używasz.
Pewnie przy rozmowach z wujkiem o problemach naszej piłki nożnej usłyszałeś jeszcze niejedno nowe słowo, którego znaczenia nie znasz Twoje zachowanie wystarczy żeby zobaczyć, że Ty z pokorą to masz na bakier.
Pokory to Tobie brakuje kolego. Zamiast brnąć i udawać mądrale, to może w końcu byś internet wykorzystał, żeby się czegoś nauczyć. Odsyłam do znaczenia jednej z postawy człowieka, jaką jest pokora.
Dramat....
Ehh....Czasami naprawdę zaczynam wierzyć w to, co powiedział Stanisław Lem o internecie, jeśli oczywiście ta legenda dotyczy jego słów....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
06-04-2025 12:18 | Edytowano: 06-04-2025 12:25
[ Edytowane ]- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij