Odpowiedz

klucz U2F .....

Dzień dobry,

aktywowałem ostatnio klucz U2F w bankowości internetowej i w aplikacji mobilnej.

Dzisiaj logowałem się do profilu zaufanego poprzez ING i opiszę przygodę z tym związaną:

- najpierw login i hasło do bankowości WWW - kazał potwierdzić logowanie kluczem U2f w porcie USB komputera

- po zatwierdzeniu wniosku o przekazanie danych do gov.pl - kazał zatwierdzić w aplikacji mobilnej

- w aplikacji mobilnej - podczas logowania kazał podać pin (odcisk palca), i ponownie zatwierdzić kluczem U2F (przez NFC)

- zatwierdzam wniosek - każe ponownie podać pin/odcisk palca i po raz trzeci zatwierdzić kluczem U2F (przez NFC)

Rozumiem że trzeba być bezpiecznym, ale to trochę przesada, proszę przemyśleć sposób logowania w tym przypadku,

czy trzeba aż 3 razy potwierdzać kluczem tożsamość żeby wysłać jeden wniosek ? Emotikon: Mrugający

Odpowiedz
0 Lajków
krokodilko
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
7
0
28-04-2022
Wiadomość 1 z 3 (2 367 wyświetleń)

Re.: klucz U2F .....

Podobnie wygląda to przy potwierdzaniu kontem bez dwustopniowej weryfikacji. Dlatego przeszedłem do mObywatela, pomimo początkowej niechęci, tam wystarczy zeskanować kod QR.

Odpowiedz
0 Lajków
esurio77
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
24-03-2026
Wiadomość 2 z 3 (2 307 wyświetleń)

Re: klucz U2F .....

Specyfika procesów z użyciem Profilu Zaufanego jest taka, że wymaga kilku logowań do banku. Jeśli masz włączoną autoryzację U2F w aplikacji przy każdym logowaniu, to dlatego za każdym razem będziemy prosić o użycie klucza. Jedyne co możemy zasugerować to wyłączenie użycia klucza przy każdym logowaniu - wtedy autoryzacja będzie wymagana tylko przy parowaniu aplikacji.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszF
Moderator
Moderator icon
661
134
12-04-2017
Wiadomość 3 z 3 (2 303 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Prezent urodzinowy

Dziękuję za życzenia i prezent urodzinowy. Inne banki (to nie reklama, bo nie podaję nazw) dają lokatę na wyższy procent. ING daje gify i piosenki. Ale się uśmiałem :-D

14-04-2026
Bankomat Jasienica

Naprawdę INg zeszło na psy, jeden bankomat (były dwa, ale komuś przeszkadzało) powolne oprogramowanie, ciągle awarie, brak możliwości wpłaty albo wypłaty. Kolejki codziennie od dwóch lat. Wstyd.

14-04-2026
Re.: Niezadowolenie z powodu wycofania paczek przelewów

Chciałbym napisać, że integracja s KSeF NIE JEST substytutem wycofanych paczek przelewów. Integracja pomaga co najwyżej z fakturami kosztowymi, ale nadal trzeba się męczyć ręcznie z wypłatami, przelew

...

14-04-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy