19-08-2021 10:25
Witam, założyłek konto IKE ING, chciałbym przetransferować środki na to IKE z PPE Generali Investments. Aby to zrobić muszę w druku Generali wypełnić:
- Nazwa i adres insytucji finansowej
- Numer rachunku bankowego insytucji finansowej
Chciałem te dane uzyskac przez chat'a i infolinię - jednak w obu przypadkach poinformowano mnie że należy udać się do oddziału banku.
Czy naprawdę nie można zrobić tego w wersji elektronicznej? Co stoi na przeszkodzie by po prostu podać te dane w innej formie niż wydrukowane w oddziale?
20-08-2021 11:19
Pieniądze z IKE w innej instytucji lub pieniądze z Pracowniczego Programu Emerytalnego możesz przenieść na IKE w naszym banku. Aby przenieść pieniądze:
Nie uda się to w inny sposób.
Proces przeniesienia oszczędności trwa do 45 dni.
20-08-2021 17:15
Przepraszam ale pytanie było inne - juz dwa źródła (chat/infolinia) potwierdziły ze muszę przybyć do oddziału banku. Pytanie brzmiało "Czy naprawdę nie można zrobić tego w wersji elektronicznej? Co stoi na przeszkodzie by po prostu podać te dane w innej formie niż wydrukowane w oddziale?" - szczególnie interesuje mnie drugie pytanie i powód dlaczego tego procesu nie można uprościć.
Precyzując moja sytuację, otrzymałem od pracodawcy info że aby przetransferować środki to mam podać do kogo i jego konto (druk firmy Generali zlecający transfer) - ja nie widzę tu problemu, Generali nie widzi, pracodawca nie widzi, ING widzi - jestem ciekawy dlaczego akurat w tym przypadku mam odwiedzać oddział? IKE w ING jest już założone.
24-08-2021 10:31
Obecnie taki wniosek możesz złożyć tylko w naszej placówce. We wniosku wskazujesz dodatkowo na jaki subfundusz należy rozliczyć wpłatę transferową z PPE oraz z jakiej instytucji taka wpłata oraz dokumenty zostaną przekazane.
Jeśli działalność została zamknięta to nie bierze się jej pod uwagę przy składaniu wniosku, jeśli działalność jest teraz zawieszona, to bierze się pod uwagę dochód wykazany w zeznaniu rocznym za 2021
... 03-02-2023Dlaczego w aplikacji nie mogę opłacić przejazdu za wszystkie odcinki autostrad, które obsługuje Autopay?
Przecież te dwa odcinki autostrad, które są już dostępne obsługujecie za pomocą Autopay? Dlaczeg
... 03-02-2023W celu uzupełnienia ulgi za złe długi w JPK_V7, należy przy tworzeniu JPK wybrać Opcje > Utwórz > Utwórz wykorzystując formularz.
Na formularzy należy zaznaczyć Podatek naliczony - do odliczenia > Zaw