27-02-2016 11:21
Dzień dobry,
Jestem posiadaczem Konta Direct. Mieszkam za granicą od prawie dwóch lat i zawsze płaciłem kartą bez naliczania prowizji. Od ok. początku miesiaca za każdą tranzakcję (płacenie kartą) naliczana jest opłata (za przewalutowanie). Jak rozumiem zmienił się regulamin jezeli chodzi o tą kwestię.
Pragnę zapytać, co mogę zrobić, aby opłat uniknąć? Czy jest to kwestia zamówienia nowej karty, czy musze otworyć nowy rachunek? Jakie są możliwości?
Pozdrawiam ciepło,
Jakub
27-02-2016 15:58
Prowizje pojawiły się ze względu na koszty przewalutowania w związku ze zmianą zasad rozliczania transakcji kartowych.
Wcześniej koszty te zawarte były w jednej kwocie, czyli np: za zakupy 100 euro zapłaciłeś 450 zł (przy kursie banku 4,50 zł).
Teraz kurs waluty pobierany jest z tabeli organizacji płatniczej (VISA) i jest on mniejszy (np 4,37 zł), ale dodatkowo naliczona jest prowizja 3% od kwoty, w tym przypadku 3 euro x 4,50 zł = 13,50 zł.
Z konta pobrane zostanie 437 zł i osobno 13,50 zł = 450,50 zł.
Czyli wychodzi mniej więcej na to samo, jednakże teraz rozbite jest to na dwie kwoty.
Nie zależy to jednak od rodzaju konta, czy karty płatniczej jaką posiadasz.
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
4 | |
3 | |
3 | |
1 | |
1 |