02-03-2016 23:27
Witam,
Chciałem skomentować we wcześniejszym wątku o tej samej nazwie, ale najwidoczniej tamten wątek został zamknięty i nie ma możliwości odpowiedzi.
Chciałem tylko sprostować Państwa wyliczenia co do kosztów przewalutowań.
Otóż, po wprowadzeniu prowizji od przewalutowania wraz ze zmianą waluty karty VISA w ING na PLN, płatności zagraniczne (również internetowe) nie są już opłacalne.
Koszty są już dużo wyższe niż alternatywne opcje zapłaty (np. przez pośredników z opcją przelewów z konta w PLN i przewalutowania po stronie pośrednika).
Do czasu wprowadzenia obecnych zmian dokonywałem zakupów w zagranicznych sklepach internetowych wybierając walutę EUR (licząc się z przewalutowaniem po stronie serwisu z USD na EUR, które i tak było tańsze niż w ING).
Teraz nawet wybierając standardową walutę sklepów internetowych (USD), biorąc pod uwagę jedno przewalutowanie w ING + 3% prowizji, całkowite koszty płatności zagranicznych kartą w ING przewyższają o conajmniej 5% kwoty zakupu opcji płatności przelewem z konta ING w PLN poprzez pośredników, którzy realizują przewalutowanie.
Proszę więc nie wprowadzać klientów w błąd wskazując, że koszty płatności kartą za granicą są prawie takie same jak dotychczas, bo tak nie jest.
Szczególnie mnie irytują zmiany w tabeli opłat i prowizji Państwa banku wprowadzane od kilku miesięcy, zwłaszcza, że założyłem konto w Państwa banku i wziąłem 30-letni kredyt hipoteczny tuż przed rozpoczęciem wprowadzania niekorzystnych dla klientów zmian.
Wtedy jeszcze oferta Państwa banku wyglądała w miarę konkurencyjnie na tle innych banków.
Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
4 | |
3 | |
3 | |
1 | |
1 |