20-02-2023 21:52
Dzień dobry,
składki społeczne za przedsiębiorcę mogą być odliczane w dwojaki sposób:
- odliczając od dochodu
- zaliczając je w koszty uzyskania przychodu
Rozumiem, że chcąc zaliczyć składki w KUP muszę sobie wystawić np Dowód Wewnętrzny księgując go do KPiR
Natomiast mam wątpliwości jakie podjąć kroki gdybym chciał wybrać pierwszy sposób? Zatem w jaki sposób system odlicza składki od dochodu? Co, gdzie ustawić aby to robił, bądź tego nie robił? Gdzie wpisać kwotę zapłaconych składek, aby system wiedział w jakiej wysokości odliczyć składki od dochodu?
21-02-2023 21:58
W programie ING Księgowość należy utworzyć deklaracje DRA i w zakładce finanse firmy -> zobowiązania -> publiczno-prawne oznaczyć jako zapłacone.
Na tej podstawie składki ZUS zostaną odliczone podczas wyliczania podatku oraz podczas ustalania podstawy składki na ubezpieczenia zdrowotne.
Na ten moment nie wprowadziliśmy zmian. Hasło do bankowości internetowej powinno:
Spróbowałem z google chrome w trybie incognito i dalej jest "Wystąpił problem komunikacji z serwerem, spróbuj ponownie później." co do połączenia internetowego to mam łącze 1GB symetryczne światłowodo
... 15-01-2025Na ten komunikat może mieć wpływ jakoś połączenia internetowego bądź przeglądarka, z której korzystasz. Spróbuj wykonać proces przez przeglądarkę Google Chrome w trybie incognito. Jeżeli kłopot nadal
... 15-01-2025