Kredyty i pożyczki

Odpowiedz

rozwiązanie umowy o limit zadłużenia zawartej w formie elektronicznej

W 2013 zawarłam umowę na limit zadłużenia w koncie. Umowa zostałą zawarta elektronicznie. Są w niej zapisy, iż rozwiązanie umowy wymaga formy pisemnej.

• Zmiana niniejszej Umowy, uzupełnienie, wypowiedzenie lub jej rozwiązanie wymaga formy pisemnej, pod rygorem nieważności.
  • Strony mogą za pomocą systemu bankowości internetowej składać oświadczenia woli w postaci elektronicznej, związane z dokonywaniem i wykonywaniem czynności bankowych, w tym zmianą, uzupełnieniem, wypowiedzeniem lub rozwiązaniem, a także odstąpieniem od niniejszej Umowy, o ile w ramach odrębnie zawartej między Stronami umowy o system bankowości internetowej, Bank udostępnia taką funkcjonalność. Oświadczenia woli Stron związane z dokonywaniem i wykonywaniem czynności bankowych złożone w postaci elektronicznej, przewidzianej umową o system bankowości internetowej, spełniają wymagania formy pisemnej.
  • Oświadczenia woli związane z Umową, w tym wymagające formy pisemnej w szczególności zmiana, uzupełnienie, wypowiedzenie, lub rozwiązanie a także odstąpienie od niniejszej Umowy mogą być składane za pomocą elektronicznego systemu doręczania korespondencji w postaci elektronicznej, o ile Posiadacz KONTA jest użytkownikiem tego systemu i zawarł odrębną umowę o zasadach otrzymywania korespondencji wybierając jednocześnie otrzymywanie korespondencji za pomocą tego systemu. Oświadczenia woli Stron związane z dokonywaniem i wykonywaniem czynności bankowych złożone w postaci elektronicznej za pośrednictwem elektronicznego systemu doręczania korespondencji spełniają wymagania formy pisemnej.

Chciałabym zamknąć debet, konsultanci banku informują mnie, że mogą to zrobić tylko w oddziale banku.

Proszę o wyjaśnienie, czym jest wspomniany w umowie system doręczania korespondencji. 

Czy wysłanie listu polecenego z oświadczeniem woli - rozwiązaniem umowy, będzie wiążące?

Naprawde nie mam czasu wybierać się do banku...

Odpowiedz
0 Lajków
inka
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
08-06-2016
Wiadomość 1 z 2 (8 956 wyświetleń)

Re.: rozwiązanie umowy o limit zadłużenia zawartej w formie elektronicznej

List poleceny z oświadczeniem woli - rozwiązaniem umowy będzie wiążący. Ważne, żeby podpis, który Pani w nim złoży będzie możliwy do zweryfikowania. Powinien być taki sam, jak ten który złożyła Pani w oddziale banku jako wzór podpisu.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MartaK
Były moderator
Były moderator icon
672
176
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (8 885 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Prezent urodzinowy

Dziękuję za życzenia i prezent urodzinowy. Inne banki (to nie reklama, bo nie podaję nazw) dają lokatę na wyższy procent. ING daje gify i piosenki. Ale się uśmiałem :-D

14-04-2026
Bankomat Jasienica

Naprawdę INg zeszło na psy, jeden bankomat (były dwa, ale komuś przeszkadzało) powolne oprogramowanie, ciągle awarie, brak możliwości wpłaty albo wypłaty. Kolejki codziennie od dwóch lat. Wstyd.

14-04-2026
Re.: Niezadowolenie z powodu wycofania paczek przelewów

Chciałbym napisać, że integracja s KSeF NIE JEST substytutem wycofanych paczek przelewów. Integracja pomaga co najwyżej z fakturami kosztowymi, ale nadal trzeba się męczyć ręcznie z wypłatami, przelew

...

14-04-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy