Kredyty i pożyczki

Odpowiedz

Nadpłata pożyczki gotówkowej - jak liczone są odsetki

Witam, 

Złożyłem wniosek na pożyczkę w wysokości 60000 zł na 100 miesięcy. Zamierzam ją nadpłacać. Już miałem podpisać umowę, ale pewien niepokój wzbudził zapis:

Częściowa spłata Kwoty pożyczki pomniejszy pozostający do spłaty kapitał i skróci okres spłaty pożyczki.
Wysokość rat nie zmieni się jednak, z wyjątkiem ostatniej raty, której wysokość i termin płatności Bank wskaże
Pożyczkobiorcy najpóźniej 30 dni przed terminem płatności, zgodnie z Zasadami doręczania korespondencji.
Częściowa wcześniejsza spłata Kwoty pożyczki nie zwalnia więc Pożyczkobiorcy z obowiązku spłacania kolejnych
rat zgodnie z Umową

Mam harmonogram, z którego wynika jakaś kwota odsetek do zapłaty w konkretnym miesiącu. np. 

Data spłaty 01.02.2023

Kwota:906,12

Kwota kapitału: 379,35

Kwota odsetek: 526,77

I teraz pytanie - gdybym w grudniu spłacił (nadpłacił) np. 20000 zł, to nadal będę płacił odsetki w wysokości 526,77 itd wg harmonogramu aż do momentu, kiedy kwota kapitału zmniejszy się do tych 20000 nadpłaconych i w tym momencie nastąpi koniec pożyczki czyli jakieś 30 miesięcy wcześniej ?

Czy też rata w wysokości 906,12 będzie zawierała odsetki od kapitału pomniejszonego o te 20 000 zł i tym samym kwota odsetek  będzie niższa, a kapitał wyższy itd co jeszcze bardziej skróci okres obowiązywania pożyczki ?

Odpowiedz
0 Lajków
Markuss
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
20-09-2022
Wiadomość 1 z 2 (6 205 wyświetleń)

Re: Nadpłata pożyczki gotówkowej - jak liczone są odsetki

Jeśli nadpłacasz pożyczkę, zmniejszamy kapitał. Będzie więc mniejsza kwota od której naliczamy odsetki. Harmonogram zaktualizujemy po zaksięgowaniu nadpłaty.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 2 z 2 (6 165 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy