20-09-2022 09:57
Witam,
Złożyłem wniosek na pożyczkę w wysokości 60000 zł na 100 miesięcy. Zamierzam ją nadpłacać. Już miałem podpisać umowę, ale pewien niepokój wzbudził zapis:
Częściowa spłata Kwoty pożyczki pomniejszy pozostający do spłaty kapitał i skróci okres spłaty pożyczki.
Wysokość rat nie zmieni się jednak, z wyjątkiem ostatniej raty, której wysokość i termin płatności Bank wskaże
Pożyczkobiorcy najpóźniej 30 dni przed terminem płatności, zgodnie z Zasadami doręczania korespondencji.
Częściowa wcześniejsza spłata Kwoty pożyczki nie zwalnia więc Pożyczkobiorcy z obowiązku spłacania kolejnych
rat zgodnie z Umową
Mam harmonogram, z którego wynika jakaś kwota odsetek do zapłaty w konkretnym miesiącu. np.
Data spłaty 01.02.2023
Kwota:906,12
Kwota kapitału: 379,35
Kwota odsetek: 526,77
I teraz pytanie - gdybym w grudniu spłacił (nadpłacił) np. 20000 zł, to nadal będę płacił odsetki w wysokości 526,77 itd wg harmonogramu aż do momentu, kiedy kwota kapitału zmniejszy się do tych 20000 nadpłaconych i w tym momencie nastąpi koniec pożyczki czyli jakieś 30 miesięcy wcześniej ?
Czy też rata w wysokości 906,12 będzie zawierała odsetki od kapitału pomniejszonego o te 20 000 zł i tym samym kwota odsetek będzie niższa, a kapitał wyższy itd co jeszcze bardziej skróci okres obowiązywania pożyczki ?
21-09-2022 07:10
Jeśli nadpłacasz pożyczkę, zmniejszamy kapitał. Będzie więc mniejsza kwota od której naliczamy odsetki. Harmonogram zaktualizujemy po zaksięgowaniu nadpłaty.
czy tak samo mogę zamknąć IKE, wysyłając podpisany plik pdf poprzez bankowość elektroniczna?
26-12-2024Cześć,
Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?
Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?
26-12-2024
Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
6 | |
3 | |
3 | |
3 |