20-09-2022 09:57
Witam,
Złożyłem wniosek na pożyczkę w wysokości 60000 zł na 100 miesięcy. Zamierzam ją nadpłacać. Już miałem podpisać umowę, ale pewien niepokój wzbudził zapis:
Częściowa spłata Kwoty pożyczki pomniejszy pozostający do spłaty kapitał i skróci okres spłaty pożyczki.
Wysokość rat nie zmieni się jednak, z wyjątkiem ostatniej raty, której wysokość i termin płatności Bank wskaże
Pożyczkobiorcy najpóźniej 30 dni przed terminem płatności, zgodnie z Zasadami doręczania korespondencji.
Częściowa wcześniejsza spłata Kwoty pożyczki nie zwalnia więc Pożyczkobiorcy z obowiązku spłacania kolejnych
rat zgodnie z Umową
Mam harmonogram, z którego wynika jakaś kwota odsetek do zapłaty w konkretnym miesiącu. np.
Data spłaty 01.02.2023
Kwota:906,12
Kwota kapitału: 379,35
Kwota odsetek: 526,77
I teraz pytanie - gdybym w grudniu spłacił (nadpłacił) np. 20000 zł, to nadal będę płacił odsetki w wysokości 526,77 itd wg harmonogramu aż do momentu, kiedy kwota kapitału zmniejszy się do tych 20000 nadpłaconych i w tym momencie nastąpi koniec pożyczki czyli jakieś 30 miesięcy wcześniej ?
Czy też rata w wysokości 906,12 będzie zawierała odsetki od kapitału pomniejszonego o te 20 000 zł i tym samym kwota odsetek będzie niższa, a kapitał wyższy itd co jeszcze bardziej skróci okres obowiązywania pożyczki ?
21-09-2022 07:10
Jeśli nadpłacasz pożyczkę, zmniejszamy kapitał. Będzie więc mniejsza kwota od której naliczamy odsetki. Harmonogram zaktualizujemy po zaksięgowaniu nadpłaty.
Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
6 | |
3 | |
3 | |
3 |