06-05-2020 14:12
Witam, próbuję zrozumieć jak działają odsetki od kredytu, który jest systematycznie nadpłacany. Jest w stanie ktoś mi podać jakiś wzór jak to działa ?
Weźmy jako przykład kredyt 100 000 zł na 10 lat. Ze strony ING wynika, że na taki kredyt zostanie pobrana prowizja w wysokości 5 999zł (rozumiem, że lepiej to zapłacić od razu, a nie kredytować bo wtedy to powiększa nasz kapitał i jednocześnie odsetki) a oprocentowanie 7.99%. Bez ubezpieczenia i z prowizją spłaconą od razu kwota raty wynosi 1 212.75 zł co po 120 miesiącach da nam 145 530 zł. Czyli płacąc przez 10 lat równe raty odsetki wyniosą 45 530 zł (bez prowizji, która została spłacona). I teraz wchodzi to czego nie rozumiem - co jeśli np. po dwóch latach nadpłacę powiedzmy 60 tys. zł ? Załóżmy, że 24 miesiące płaciłem równe raty w wysokości 1 212.75 zł - daje nam to 29 106 zł czyli do spłaty zostanie 116 424 zł i w tym momencie wpłacę 60 000 zł. Jak to wpłynie na moje odsetki do końca kredytu. Jak to się liczy ? Chciałbym znać jakiś sposób/wzór aby przeprowadzić różne symulacje nadpłaty. Np. 2 razy po 30 000 w drugim i trzecim roku itd.
Drugie pytanie to jak się to ma do oprocentowania stałego i zmiennego ? Na stronie ING jest napisane, że oprocentowanie stałe jest tylko przy kredytowaniu na 3 lata, powyżej jest już zmienne. A co jeśli wezmę kredyt na 10 lat ale spłacę go w 3 lata ?
07-05-2020 15:51 | Edytowano: 07-05-2020 15:52
Aby zrozumieć ten mechanizm, to zacznijmy od miesięcznych rat. W każdej racie znajduje się cześć kapitałowa i odsetkowa.
Załóżmy teoretycznie, że z raty 1212,75 zł - 1000 zł to cześć kapitałowa a 212,75 zł to cześć odsetkowa.
Po zapłaceniu pierwszej raty saldo kapitału będzie wynosiło już nie 100 000 zł a 99 000 zł
Kolejna, druga rata to znów 1212,75 zł, ale jej cześć kapitałowa i odsetkowa jest już inna. Zmniejsza się kapitał do spłaty, od którego są liczone odsetki. W drugiej racie teoretycznie będzie więc już np.: 1010 zł kapitału i 202,75 zł odsetek.
Tak będzie się działo przy każdej z kolejnych rat, które będą w stałej wysokości, ale cześć kapitałowa w każdej racie będzie wzrastała a cześć odsetkowa malała.
Jeżeli później dokonasz nadpłaty kapitału, to w najbliższej racie odsetki będą naliczane już po uwzględnieniu nadpłaconej kwoty kapitału, czyli będą one jeszcze niższe.
Jeżeli nie nastąpi nadpłata kredytu, to sumując cześć odsetkową z wszystkich zapłaconych przez rat.
Powyższe wyliczenia to tylko pogląd a nie rzeczywiste dane. Nie ma tutaj konkretnego wzoru.
Rodzaj oprocentowania jest elementem umowy kredytowej. To umowa kredytowa określa właśnie, jakie jest oprocentowanie kredytu w okresie jego spłaty. Jeżeli decydujesz się na zmienną stopę, ponieważ chcesz spłacać kredyt przez 60 miesięcy, to wówczas przez cały ten okres oprocentowanie będzie zmienne - niezależnie od tego, czy rzeczywisty okres spłaty będzie krótszy czy nie.
Jeśli zawarłeś umowę IKZE oszczędnościowego internetowo, to możesz od niej odstąpić do 14 dni od zawarcia umowy. Oświadczenie możesz złożyć w placówce.
13-01-2026Chciałem zgłosić problem z niedziałającym skrótem klawiszowym w inpucie kwoty przelewu. Na starszej wersji ekranu przelewu działało to bez problemu. Obecnie jedynie to pole nie pozwala użyć skrótu ctr
... 13-01-2026Czy w przypadku IKZE ma zastosowanie zasada obowiązująca przy umowach zawieranych na odległość, tj. możliwość odstąpienia przed upływem 14 dni od zawarcia bez ponoszenia kosztów? Otworzyłem IKZE oszcz
... 13-01-2026